Σχεδίαση αλληλεπίδρασης και παρουσίασης πληροφοριών σε εφαρμογές αρχιτεκτονικής περιήγησης επιτραπέζιων συστημάτων εικονικής πραγματικότητας - Χασανίδου, Δήμητρα - Χρήστος (2015)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την ανάπτυξη σχεδιαστικών οδηγιών για τη σχεδίαση των διαδράσεων των χρηστών και της απεικόνισης πληροφοριών, σχετικών με το περιεχόμενο, σε εφαρμογές αρχιτεκτονικής περιήγησης επιτραπέζιων συστημάτων εικονικής πραγματικότητας. Ως περιβάλλοντα επιτραπέζιας εικονικής πραγματικότητας ορίζονται τα τρισδιάστατα περιβάλλοντα αλληλεπίδρασης που εκτελούνται σε τυπικούς οικιακούς υπολογιστές, στους οποίους η είσοδος περιορίζεται στο πληκτρολόγιο και το ποντίκι, ενώ έξοδος παρέχεται από την οθόνη και τα ηχεία. Έπειτα από μελέτη της βιβλιογραφίας σχετικά με τις υπάρχουσες μεθοδολογίες σχεδίασης εικονικών περιβαλλόντων, καθώς και των εφαρμογών που έχουν υλοποιηθεί στον τομέα, οριοθετείτε ο προβληματικός χώρος στη σχεδίαση και αξιολόγηση τέτοιων εφαρμογών. Στόχος των προτεινόμενων σχεδιαστικών οδηγιών για τις εφαρμογές αρχιτεκτονικής περιήγησης είναι να αποτελέσουν βάση για την αποδοτικότερη σχεδίαση διαδράσεων και παρουσίασης των πληροφοριών σε επιτραπέζια εικονικά περιβάλλοντα. Ως μελέτη περίπτωσης, θα εφαρμοστούν οι σχεδιαστικές οδηγίες στην ολοκληρωμένη σχεδίαση ενός εικονικού περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί τρισδιάστατη αναπαράσταση του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ερμούπολης και θα έχει ως στόχο την παρουσίαση του χώρου, των πληροφοριών καθώς και την αλληλεπίδραση των χρηστών με το περιβάλλον. Τέλος θα αναπτυχθεί ένα λειτουργικό πρωτότυπο που θα απεικονίζει μέρος της εφαρμογής και θα εμπεριέχει τις προτεινόμενες διαδράσεις και τεχνικές απεικόνισης πληροφοριών, το οποίο θα αξιολογηθεί ως προς την ευχρηστία του με τη συμμετοχή χρηστών.