Ανάλυση και σύγκριση συστημικών μεθοδολογιών οργανωσιακής σχεδίασης - Πεπόνη, Καλλιόπη - Γεώργιος (2015)
Οι προβληματικές καταστάσεις που εξετάζονται αναφέρονται σε συστήματα ανθρώπινης δραστηριότητας. Συστήματα δηλαδή που η δράση και οι ενέργειες του ανθρώπινου παράγοντα παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο. Η παρούσα εργασία ενδιαφέρεται κυρίως για την εφαρμογή των συστημικών εννοιών σε θέματα που σχετίζονται με ανθρώπινες οργανώσεις και οργανισμούς. Επίσης παρουσιάζει τον τρόπο που μπορούν να συμβάλουν στη σχεδίαση ή επανασχεδίασή τους με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους αλλά κυρίως την αποτελεσματικότερη δημιουργία και διαχείριση της οιασδήποτε απαιτούμενης ή επιθυμητής αλλαγής. Η εργασία βασίζεται στην παρουσίαση, ανάλυση και σύγκριση δύο από τις πιο γνωστές συστημικές μεθοδολογίες, μεθοδολογίες δηλαδή για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε συστήματα ανθρώπινης δραστηριότητας οι οποίες βασίζονται σε συστημικές αρχές και νόμους. Αυτές είναι η Μεθοδολογία Μαλακών Συστημάτων - ΜΜΣ (Soft Systems Methodology - SSM) και η εφαρμογή του Μοντέλου Βιώσιμου Συστήματος - ΜΒΣ (Viable System Model - VSM). Επιπλέον, στην εργασία προτείνεται και παρουσιάζεται ένα πρωτότυπο πλαίσιο συγκριτικής θεώρησης με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των μεθοδολογιών και την κατάλληλη υποστήριξη για την επιλογή τους όταν πρόκειται για την εφαρμογή τους στην πράξη. Ενδεικτικά συγκρίνονται οι δύο προαναφερόμενες μεθοδολογίες, αλλά το προτεινόμενο πλαίσιο έχει τη δυνατότατα περαιτέρω διεύρυνσης και εφαρμογής του και σε άλλες συστημικές μεθοδολογίες.