Πλοήγηση και αλληλεπίδραση σε επιτραπέζια εικονικά περιβάλλοντα μέσω φυσικών διεπαφών - Αποστόλου, Κωνσταντίνα (2015)
Το γεγονός ότι με το πέρασμα του χρόνου τα επιτραπέζια εικονικά περιβάλλοντα έχουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση στο ευρύ κοινό και το πλήθος των εφαρμογών και υπηρεσιών ολοένα και αυξάνεται, στρέφει την προσοχή στην έννοια της ευχρηστίας των συστημάτων αυτών, η οποία συμβάλει στην επιτυχημένη αλληλεπίδραση του χρήστη με το εικονικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα την επαρκή απόδοση και την ικανοποίησή του. Στην αλληλεπίδραση, όμως, με ένα εικονικό περιβάλλον δημιουργούνται πολλές φορές προβλήματα και ακόμη και για απλές εργασίες ο χρήστης αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία με επακόλουθο την απογοήτευση και στην χειρότερη περίπτωση την εγκατάλειψη της προσπάθειας να ολοκληρώσει την εργασία του. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η δυσκολία χειρισμού των εργαλείων αλληλεπίδρασης καθίσταται προφανές ότι ο χρήστης αποσπάται από το κύριο «καθήκον» του και θεμελιώδη στόχο στα εικονικά περιβάλλοντα, την πλοήγηση και την αλληλεπίδραση. Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να δώσει νέα διάσταση στην αλληλεπίδραση του ανθρώπου με ένα εικονικό περιβάλλον δίνοντας του τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά με έναν πιο φυσικό και διαισθητικό τρόπο, μέσω φυσικών διεπαφών που ανιχνεύουν και αναγνωρίζουν τις κινήσεις του σώματός του με στόχο ο χρήστης να νιώθει και να συμπεριφέρεται φυσικά.