Έξυπνες συσκευασίες στη βιομηχανία τροφίμων & ποτών - Σπινάσα, Χριστίνα - Θεόδωρος (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά την έξυπνη συσκευασία στα πλαίσια της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Έπειτα από μια συνοπτική αναδρομή στην πορεία της συσκευασίας γίνεται μια προσπάθεια να ερμηνευτεί γιατί επήλθε η αλλαγή της και ποιοι λόγοι οδήγησαν στην παραγωγή συσκευασιών με «νοημοσύνη». Σε άμεση συνάρτηση με τον καταναλωτή και τις απαιτήσεις του αλλά και τις ανάγκες της εποχής εξηγείται γιατί σήμερα το απλό χαρτονένιο κουτί δεν επαρκεί για την προστασία και την προώθηση των τροφίμων και των ποτών. Η συσκευασία αποτελεί πλέον έναν από τους πιο συναρπαστικούς και προκλητικούς κλάδους στον κόσμο της σχεδίασης χάρη στην ταχεία ανάπτυξη που γνωρίζουν τα γραφικά και η τεχνολογία υλικών. Με τη βοήθεια μιας τεράστιας γκάμας υλικών και τεχνικών ο σχεδιαστής είναι σε θέση να δημιουργήσει τις πιο εξωπραγματικές συσκευασίες. Στη διπλωματική αυτή γίνεται μια κριτική ανάλυση βασισμένη στα προτερήματα των έξυπνων συσκευασιών που συναντώνται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών χωρίς όμως να ξεχνιούνται τα προβλήματα που αυτές εμφανίζουν. Επιλέχθηκε μόνο η βιομηχανία τροφίμων και ποτών προκειμένου να γίνει μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση των κυριότερων έξυπνων συσκευασιών που χρησιμοποιούνται σε αυτή, χωρίς να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι τομείς είναι λιγότερο σημαντικοί. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στηρίζεται σε ένα απλό επαγωγικό μοντέλο. Η έρευνα βασίζεται σε μια καταγραφή συνθηκών και εφαρμογών και στη συνέχεια οδηγείται σε μια ερμηνευτική προσέγγιση πάνω στο θέμα. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι ο τομέας της συσκευασίας τροφίμων και ποτών είναι ίσως ο πλέον ραγδαία εξελισσόμενος τομέας συσκευασίας η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώθηκε στην παρουσίαση της εξέλιξης και στην περιγραφή των τάσεων της έξυπνης συσκευασίας και όχι στην παράθεση όλων των μορφών και εκφράσεών της που συναντώνται στη διεθνή αγορά.