Αστική καλλιέργεια στην Αθήνα: μελέτη για σχεδίαση προϊόντος ή συστήματος για καλλιέργεια βρώσιμων φυτών σε μπαλκόνι αστικής κατοικίας - Κατσιφαράκη, Μαριέττα (2015)
Η παρούσα διπλωματική αποσκοπεί στη διερεύνηση της διαδικασίας δημιουργίας και συντήρησης οικιακού λαχανόκηπου σε μπαλκόνι ιδιωτικής κατοικίας στην Αθήνα, στην ανάλυση του προβληματικού χώρου, στην οριστική περιγραφή έργου και στον ορισμό προδιαγραφών σχεδίασης προϊόντος ή συστήματος, το οποίο θα συμβάλλει στην ομαλή ένταξη της αστικής καλλιέργειας στη ζωή των αστών και στην ανάκτηση της χαμένης σχέσης τους με τη φύση. Εκτός αυτού, θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς της κατοικίας και κατ’ επέκταση του κτιρίου, συμμετέχοντας έτσι στον αστικό μεταβολισμό και συμβάλλοντας θετικά στη διαμόρφωση του μικροκλίματος της πόλης και στην εξέλιξη της σε βιώσιμη.