Spyractable: a tangible user interface modular synthesizer: μελέτη και ανάπτυξη πρωτότυπου συνθέτη ήχων (synthesizer) σε πλαίσιο χρήσης πολυαπτικής διεπιφάνειας χρήστη - Ποτίδης, Σπυρίδων (2015)
Σε αυτή την εργασία μελετάμε εάν και κατά πόσο, η πολυαπτική διεπιφάνεια χρήστη μπορεί να συνεισφέρει στην σύνθεση ήχων. Αρχικά αναλύουμε τον ήχο, τα χαρακτηριστικά του και πώς αυτά γίνονται αντιληπτά από τον άνθρωπο. Στην συνέχεια αναλύουμε πώς ο άνθρωπος μέσω συγκεκριμένων συσκευών (συνθέτες / synthesizers) κατάφερε να μιμηθεί και να δημιουργήσει ήχους, καθώς και τις τεχνολογίες που χρησιμοποίησε. Στην συνέχεια αναλύουμε την πολυαπτική διεπιφάνεια χρήστη (ιδιότητες και πλεονεκτήματα) και βλέπουμε πώς αυτή χρησιμοποιήθηκε σε γενικότερο πλαίσιο αλλά και στην μουσική. Στεκόμαστε και αναλύουμε διεξοδικά το Reactable, ένα μουσικό όργανο παραγωγής ηλεκτρονικής μουσικής το οποίο διέδωσε την χρήση της πολυαπτικής διεπιφάνειας χρήστη στο ευρύ κοινό και παρείχε σχετικά προγράμματα και τεχνολογίες. Τέλος αναπτύσσουμε ένα πρωτότυπο συνθέτη (synthesizer) ήχων που κάνει χρήση της πολυαπτικής διεπιφάνειας χρήστη, για τον έλεγχο των παραμέτρων σύνθεσης ήχων και αξιολογούμε με χρήστες την αποδοτικότητά του, καθώς και την γενικότερη συνεισφορά που μπορεί η πολυαπτική διεπιφάνεια χρήστη να έχει στην σύνθεση ήχων.