Σχεδίαση προϊόντος/συστήματος για αστικές καλλιέργειες - Κουκιά, Ευφροσύνη (2015)
Τα τρόφιμα είναι μια από τις πιο βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας και βασικός παράγοντας της δημιουργίας των ανθρώπινων οικισμών. Αρχικά τα τρόφιμα ήταν στενά συνδεδεμένα με το αστικό σχήμα, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα τροφίμων προερχόταν από τοπικούς ή περιφερειακούς πόρους. Ωστόσο, με την ανάπτυξη των αγροτικών επιχειρήσεων, των φτηνών μετακινήσεων και της τεχνολογίας τροφίμων, η απόσταση μεταξύ τόπου παραγωγής και αγοράς αυξήθηκε δραματικά. Η αποστασιοποίηση μεταξύ των πόλεων και των τροφικών τους πόρων καθώς και άλλα χαρακτηριστικά της σύγχρονης παραγωγής τροφίμων, τίθενται σήμερα υπό αμφισβήτηση λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος μέσω των υψηλών ποσών ενέργειας που καταναλώνονται στη μεταφορά τροφίμων. Ταυτόχρονα, η ποιότητα τροφίμων που είναι διαθέσιμη στους κατοίκους των πόλεων είναι θέμα που αποτελεί όλο και μεγαλύτερο προβληματισμό. Επιπλέον, η ερώτηση του πως θα μπορεί να τρέφεται ο όλο και αυξανόμενος αστικός πληθυσμός σε καιρούς κρίσης , πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτά τα ζητήματα γίνονται πιο επείγοντα καθημερινά, όσο η έλλειψη πρόσβασης σε φτηνά και υγιεινά τρόφιμα καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη υποβοήθησης της διατροφικής ασφάλειας όλων. Η μελέτη παραγωγής τροφίμων στα πλαίσια της πόλης, γίνεται ζωτικό κομμάτι του αστικού βιώσιμου σχεδιασμού. Ο σύγχρονος κάτοικος πόλης, πρέπει να αρχίσει να θεωρεί τον εαυτό του συμπαραγωγό και όχι μόνο καταναλωτή. Καταυτόν τον τρόπο θα συνδεθεί καλύτερα με το σύστημα διατροφής του, ενώ ταυτόχρονα θα ενθαρρυνθεί για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής συμβάλλοντας στην αειφορία της πόλης του. Ο ρόλος του βιομηχανικού σχεδιασμού στην παραγωγή τροφίμων, είναι μια νέα περιοχή μελέτης, παρόλη την ιστορική σημασία των τροφίμων για τις πόλεις. Το εναλλακτικό κίνημα διατροφής έχει μόλις αρχίσει να διαφαίνεται μέσω σχεδιαστικών λύσεων ενώ η σχεδιαστική διαδικασία σε αυτόν τον τομέα, βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα. Το γεγονός αυτό αποτελεί ευκαιρία σχεδίασης για την ανάπτυξη ευφάνταστων και λειτουργικών προτάσεων για το πώς η ιδέα της «παραγωγικής πόλης» μπορεί να προσεγγιστεί.Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, θα γίνει αρχικά δευτερογενής βιβλιογραφική έρευνα πάνω στο σύνολο της δραστηριότητας των αστικών καλλιεργειών και τις αλληλεπιδράσεις αυτών με το αστικό σύστημα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πρωτογενής έρευνα (προσωπική ενασχόληση με αστικές καλλιέργειες, ερωτηματολόγιο, συνεντεύξεις) που θα διερευνήσει τις πραγματικές ανάγκες του χρήστη-κάτοικου πόλης στο κομμάτι της καλλιέργειας και το πώς αυτές μπορούν να υποστηριχτούν.