Σχεδιαστική πρόταση για την υποστήριξη και ανάδειξη των νέων συγκροτημάτων της ελληνικής underground rock & metal σκηνής - Μπουρλιός, Σωτήρης (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά τη σχέση της μουσικής βιομηχανίας και του μουσικού υπό το πρίσμα της ελληνικής underground rock και metal σκηνής με σκοπό την ανάδειξη των συνθηκών που αντιμετωπίζουν αμφότεροι στη συνεργασία αλλά και στην πορεία τους. Σκοπός είναι μία σχεδιαστική πρόταση ικανή να οργανώσει και να υποστηρίξει τα νέα συγκροτήματα αυτής της σκηνής. Για την επίτευξή του μελετήθηκε αρχικά η έννοια της ελληνικής underground rock και metal σκηνής ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος οργάνωσης και δραστηριοποίησης των καλλιτεχνών που δημιουργούν στους κόλπους της. Αναγνωρίζεται η έντονη ύπαρξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συνεργασίας μεταξύ των συγκροτημάτων ώστε να παράξουν και να προωθήσουν τη μουσικής τους αποκομμένοι από τη μουσική βιομηχανία. Στη συνέχεια μελετήθηκε το επάγγελμα του μουσικού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αναγνωρίζοντας τα βασικά στοιχεία που παρέμειναν αναλλοίωτα όπως η εξάρτηση από το κεφάλαιο. Η ανάγκη δηλαδή για μόνιμη χρηματοδότηση και πως αυτή επηρέασε και επηρεάζει τις όποιες του φιλοδοξίες. Στη συνέχεια μελετήθηκε η δομή και λειτουργία της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας και πως αυτή προσαρμόστηκε στην έλευση της ψηφιακής εποχής και του downloading υπό το φόβο της ολικής κατάρρευσης. Παράλληλα, μελετήθηκαν τα μέσα ηχογράφησης μουσικής και η εξέλιξή τους ως την αντικατάστασή τους από τα ψηφιακά και η γραφιστική εφαρμογή στην παραγωγή εξώφυλλων δίσκων και cd. Για την απόκτηση μίας πληρέστερης άποψης για τα δεδομένα της ελληνικής σκηνής και της βιομηχανίας διενεργήθηκε μία ποιοτική έρευνα με τη μορφή ερωτηματολογίων στην οποία συμμετείχαν μουσικοί και επιχειρηματίες του χώρου της παραγωγής και προώθησης. Τα συμπεράσματα οδήγησαν στην αναγνώριση της έλλειψης υποδομής τόσο από το κράτος όσο και από την ίδια την αγορά σε ότι αφορά την υποστήριξη της rock και metal μουσικής. Γενικά, επιδιώκεται μία ανεξάρτητη πρωτοβουλία από πλευράς μουσικών ενώ οι επιχειρηματίες πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους προσφέροντας πακέτα υπηρεσιών σε πολύ προσιτές τιμές. Με βάση τα παραπάνω προτείνεται ένα επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στο συνεταιρισμό επιχειρηματικότητας και απασχόλησης το οποίο θα απαρτίζεται τόσο από ανεξάρτητους επιχειρηματίες του χώρου της μουσικής παραγωγής και προώθησης όσο και από μουσικούς με σκοπό την οργάνωση της underground rock & metal σκηνής και την υποστήριξη νέων συγκροτημάτων. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους επιχειρηματίες να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους αλλά και στους μουσικούς να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να προωθήσουν τη μουσική τους. Για την υποστήριξη του συνεταιρισμού σχεδιάστηκε μία στρατηγική πρόταση που αφορά τον ορισμό μίας ταυτότητας η οποία θα αντιπροσωπεύει τους στόχους και τις αξίες του προβάλλοντάς τα προς τα έξω δημιουργώντας έτσι μία ισχυρή μάρκα ικανή να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που θέτει. Σχεδιάστηκαν το λογότυπο του συνεταιρισμού βάση εταιρικών χρωμάτων και εταιρικής ανάλυσης και η ιστοσελίδα του μέσα από την οποία θα προβάλλεται η λειτουργία του.