Οπτικοποίηση και σχεδίαση πληροφορίας οδηγιών χρήσης φαρμακευτικών σκευασμάτων φαρμακευτικών σκευασμάτων: μελέτη περίπτωσης: διαδερμικά έμπλαστρα φαιντανύλης - Κουμουνδούρου, Μυρτώ (2015)
Τα φάρμακα είναι το βασικό μέσο θεραπείας στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, επομένως είναι ζωτικής σημασίας ο ασθενής να είναι καλά ενημερωμένος γύρω από αυτά. Οι χρήστες φαρμάκων και οι οικογένειές τους ή οι άνθρωποι που φροντίζουν τους ασθενείς έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν το φάρμακό τους και επιθυμούν να ενημερώνονται.Το Φύλλο Οδηγιών Χρήσης (ΦΟΧ) για τον ασθενή περιέχεται στις συσκευασίες φαρμακευτικών προϊόντων και στοχεύει στην πληροφόρηση του ασθενούς ή του φροντιστή του γύρω από το φάρμακο που χορηγείται κατά την θεραπεία ανά πάσα στιγμή. Επομένως, ο ασθενής θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλύει τις απορίες που δημιουργούνται γύρω από την συνολική διαδικασία χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος της θεραπείας του οποιαδήποτε στιγμή και από οπουδήποτε.Διεξήχθη έρευνα γραφείου, καθώς και διαδικτυακή έρευνα για τον ελλαδικό χώρο, των οποίων τα ευρήματα διέψευσαν την αποτελεσματικότητα της σημερινής μορφής των ΦΟΧ. Τα παραπάνω ευρήματα σε συνδυασμό με μελέτη των σφαλμάτων που πραγματοποιούνται κατά τη χορήγηση ενός φαρμάκου ήταν η αφορμή να επιχειρηθεί η ικανοποίηση της ανάγκης των ασθενών, των συγγενών τους που τους φροντίζουν και των επί πληρωμής φροντιστών τους για γρήγορη αναζήτηση κατανοητής και άμεσα εντοπίσιμης πληροφορίας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Στην προσπάθεια αυτή συμπεριλήφθηκε η εκμετάλλευση της ευελιξίας των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών. Η συμμετοχή του παράγοντα της τεχνολογίας στην παροχή οδηγιών χρήσης φαρμακευτικών σκευασμάτων έρχεται να προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα έναντι του συμβατικού ΦΟΧ. Για παράδειγμα, με τη χρήση της τεχνολογίας εξαλείφεται το ζήτημα της δυσκολίας ανάγνωσης κειμένου εξαιτίας μικρού μεγέθους γραμματοσειράς, δίνεται η ευκαιρία στον ασθενή να παρακάμψει πληροφορίες που δεν τον αφορούν και συνεπώς, να μειωθεί η έκταση του κειμένου, δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να έχει πρόσβαση στην επιθυμητή πληροφορία άμεσα κ.τ.λ. Το βασικό σημείο υπεροχής της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας είναι η επιπρόσθετη αξία που προσδίδουν τα πολυμέσα στις οδηγίες χρήσης. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η κατανόηση του κειμένου και ενισχύεται η ενθύμηση της πληροφορίας.Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στις οδηγίες χρήσης των διαδερμικών εμπλάστρων φαιντανύλης με εμπορική ονομασία Durogesic, καθώς δεν ήταν εφικτό να μελετηθεί το σύνολο των φαρμακευτικών σκευασμάτων που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση και είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.Στόχοι της διπλωματικής εργασίας είναι:• Η πραγματοποίηση έρευνας του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το ΦΟΧ, καθώς και τα ισχύοντα πρότυπα• Η πραγματοποίηση έρευνας αναφορικά με την αναποτελεσματικότητα της σημερινής μορφής των ΦΟΧ• Η διεξαγωγή έρευνας γύρω από τα σφάλματα που πραγματοποιούνται κατά τη διαδικασία της χορήγησης από μη επαγγελματίες στον τομέα της υγείας• Η μελέτη του προβληματικού χώρου της περίπτωσης των διαδερμικών εμπλάστρων φαιντανύλης• Η οπτικοποίηση και η σχεδίαση πληροφορίας στον τομέα της υγείας• Η διεξαγωγή έρευνας όσον αφορά στη χρήση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών• Η οπτικοποίηση και η σχεδίαση της πληροφορίας των οδηγιών χρήσης του Durogesic• Η σχεδίαση διαδραστικού συστήματος για την παροχή των οδηγιών χρήσης του διαδερμικού έμπλαστρου φαιντανύλης• Η υλοποίηση ενός πρωτότυπου του διαδραστικού συστήματος• Η πραγματοποίηση αξιολόγησης του πρωτότυπου, με σκοπό την διεξαγωγή συμπερασμάτων ως προς το βαθμό επιτυχίας της σχεδίασης, καθώς και την ανάδειξη προτάσεων επανασχεδιασμού και μελλοντικής έρευνας