Textile history, evolution & technological applications: study on composite nonwovens - Παπαϊωάννου, Σουλτάνα - Νικόλαος (2015)
Αυτό το κείμενο εξερευνά την ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας και την εξέλιξή μέχρι σήμερα. Αναλύουμε δομικά στοιχεία του υφάσματος, όπως φυτικές ίνες και νήματα, εξετάζοντας όλους τους διαθέσιμους τύπους και μεθόδους παραγωγής, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους. Προχωρώντας, δίνουμε έμφαση στα τεχνικά υφάσματα, στα έξυπνα υφάσματα και στα σύνθετα μη υφασμένα υφάσματα. Εξερευνούμε όλες τις διαφορετικές κατηγορίες τους, με έμφαση στις μεθόδους παραγωγής τους, τις ίνες υψηλών προδιαγραφών από τις οποίες προέρχονται καθώς και τις σημαντικές ιδιότητές τους. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι κύριες εφαρμογές κλωστοϋφαντουργίας σήμερα, όπως η συμβολή στα ζητήματα περιβάλλοντος, κατασκευών και έργων πολιτικού μηχανικού και προϊόντα για ιατρική και χρήσεις υγιεινής. Τέλος, ένα μοντέλο πεπερασμένων στοιχείων ενός μη υφασμένου σύνθετου υλικού, χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει την ακαμψία του, βασιζόμενο σε μια RVE μεθοδολογία.