Τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας - εικονικών περιβαλλόντων: εφαρμογές αυτών στην αρχιτεκτονική παρουσίαση: μελέτη περίπτωσης διαδραστικής αρχιτεκτονικής περιήγησης στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών (παραγωγή Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού) - Καραφωτιάς, Γεώργιος - Κωνσταντίνος (2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει την εξέλιξη που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, αλλά και εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην αρχιτεκτονική παρουσίαση και απεικόνιση. Στο κυρίως κείμενο που ακολουθεί περιγράφονται αρχικά οι βασικές έννοιες και το σταδιακό πέρασμα από την εικονική πραγματικότητα στα εικονικά περιβάλλοντα, των οποίων αναφέρονται συνοπτικά συγκεκριμένες εφαρμογές. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις μεθοδολογίες σχεδίασης εικονικών περιβαλλόντων ανάλογα με τους στόχους κατασκευής τους.