Επιλογή δικτύου σε περιβάλλον ασύρματων ετερογενών δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς - Κοσμίδης, Παύλος; Μενεσίδου, Σοφία-Άννα (2015)
Τα ασύρματα και κινητά δίκτυα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, το κάθε ένα από τα ασύρματα και κινητά δίκτυα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει επαρκώς στις απαιτήσεις του συστήματος αλλά και των χρηστών. Για παράδειγμα, κανένας τύπος ασύρματου ή κινητού δικτύου (από όσα υπάρχουν μέχρι σήμερα) δεν μπορεί να παρέχει παράλληλα ευρεία περιοχή κάλυψης και υπηρεσίες υψηλού εύρους ζώνης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το μελλοντικό σύστημα ασύρματης πρόσβασης θα περιλαμβάνει διάφορους τύπους ασύρματων και κινητών δικτύων και θα μπορεί να παρέχει περισσότερες επιλογές σύνδεσης για κινητούς χρήστες από ότι θα είχαν σε ένα απλό ασύρματο δίκτυο. Αν και συμφέροντα προς τους χρήστες και τους παρόχους, τα ασύρματα ετερογενή δίκτυα τεχνικά επιφέρουν πολλές προκλήσεις. Μία από αυτές είναι η κατανομή των χρηστών σε κάθε ασύρματη τεχνολογία (Radio Access Technology – RAT) ώστε να έχουν την μέγιστη δυνατή ικανοποίηση και παράλληλα να αποφεύγεται η υπερφόρτωση των παρόχων. Αυτό είναι και το πρόβλημα με το οποίο ασχολούμαστε σε αυτή τη διπλωματική εργασία. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούμε οχτώ αλγορίθμους οι οποίοι έχουν σκοπό να κατανέμουν τους χρήστες στις διαθέσιμες ασύρματες τεχνολογίες που παρέχονται από διάφορους παρόχους. Από τους αλγόριθμους που χρησιμοποιήσαμε, προτείνουμε ως αποδοτικότερους τον Branch & Bound ή την χρήση κάποιου ευριστικού (heuristic) αλγόριθμου. Στο τέλος συγκρίνουμε και αναλύουμε τα αποτελέσματά τους μετά από προσομοίωσή τους.