Ασφαλής πρόσβαση υπηρεσιών πολυμέσων - Ξυλάς, Γεώργιος; Γεωργακόπουλος, Βασίλειος; Τοπαλίδης, Βασίλειος (2015)
Στο πρώτο κεφάλαιο κάνουμε μία σύντομη εισαγωγή στον κόσμο των πολυμέσων και των πολυμεσικών εφαρμογών. Εξετάζουμε τί είναι τα πολυμέσα, παρακολουθούμε την ραγδαία εξέλιξη που είχαν, τονίζουμε τα χαρακτηριστικά τους, τα κατηγοριοποιούμε ανάλογα με το αν είναι αυτόνομα ή δικτυωμένα και τέλος εξετάζουμε κάποιες χαρακτηριστικές εφαρμογές δικτυακών πολυμέσων που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζουμε τα τρία Α: την αυθεντικοποίηση, την εξουσιοδότηση και το accounting. Μελετάμε και συγκρίνουμε αυτές τις παραμέτρους της ασφάλειας στις πολυμεσικές εφαρμογές ενώ παράλληλα αναφερόμαστε σε ΑΑΑ πρωτόκολλα αυθεντικοποίησης μηνυμάτων, εξετάζουμε δύο μοντέλα αυθεντικοποίησης μηνυμάτων καθώς και μηχανισμούς αυθεντικοποίησης χρηστών. Στο τρίτο κεφάλαιο κάνουμε μια σύντομη αναφορά στο ρόλο των πρωτοκόλλων και στην ανάγκη που υπάρχει για ασφάλεια στις εφαρμογές των πολυμέσων. Έπειτα κάνουμε μια πρώτη αναφορά στο πρωτόκολλο Radius και ακολούθως αναλύουμε τα χαρακτηριστικά των ΑΑΑ πρωτοκόλλων μελετώντας διεξοδικά το Diameter πρωτόκολλο Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφερόμαστε στο πρωτόκολλο SIP και εξετάζουμε ένα παράδειγμα βασισμένο στο πρωτόκολλο για να μελετήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του. Επίσης διερευνούμε κάποιες βασικές πτυχές του πρωτοκόλλου που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα ενώ στο τέλος αναφερόμαστε σε κάποια συναφή πρωτόκολλά και το συγκρίνουμε με το Η.323. Στο πέμπτο κεφάλαιο εξετάζουμε ουσιαστικά μια εφαρμογή του Diameter Sip application που επιτρέπει σε έναν Diameter client να ζητάει πληροφορίες αυθεντικοποίησης και εξουσιοδότησης. Περιγράφουμε τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί η εφαρμογή για να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το SIP και να παρέχει την δυνατότητα σε ένα Diameter client να ζητάει την αυθεντικοποίηση των χρηστών και την εξουσιοδότηση των SIP πηγών πληροφορίας που χρησιμοποιούνται από ένα Diameter server.