Ανίχνευση διαδικτυακού εκφοβισμού με χρήση εξόρυξης δεδομένων - Γκούντης, Χρήστος (2015)
Παρουσιάζεται η χρήση διαφόρων αλγορίθμων της Εξόρυξης Δεδομένων για την ανίχνευση διαδικτυακού εκφοβισμού Ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) είναι ένα νέο φαινόμενο που προκύπτει από την πρόοδο των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου καθώς και των κινητών τηλεφώνων. Είναι ενα δύσκολο πρόβλημα του εκφοβισμού το οποίο συμβαίνει σε μία νεα περιοχή. Ο διαδικτυακός εκφοβιςμός μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιζήμιος και ανησυχητικός γιατί συνήθως είναι ανώνυμος ή δύκολος να ανιχνευθεί. Στη παρούσα διπλωματική εργασία, διάφορες μεθοδολογίες της εξόρυξης δεδομένων εφαρμόζονται για το ζήτημα της ανίχνευσης του διαδικτυακού εκφοβισμού σε πραγματικές συσυζητήσεις. Σαν δεδομένα πήραμε μία συλλογή από δημοσιεύσεις από το Formsring.me. Το Formspring.me είναι ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις σε άλλους χρήστες. Απευθύνεται κυρίως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες και το περιεχόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού στο συγκεκριμένο ιστότοπο είναι μεταξύ 7% και 14% (Kontostathis et. al. (2013)) των δημοσιεύσεων που αναλύθηκαν. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται κάποιες γενικές πληροφορίες για τον διαδικτυακό εκφοβισμό, εξηγούνται τα μέσα στα οποία ασκείται καθώς και οι διάφορες μορφές του. Στη συνέχεια αναλύονται οι συνέπειες του, καθώς και η παρούσα νομοθεσία που επικρατεί γύρω από αυτόν. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται διάφορες προγενέστερες δουλειές που έχουν πάρει μέρος. Στη συνέχεια στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται ο τομομέας της εξόρυξης δεδομένων και η σχέση του με άλλους τομείς. Επίσης, αναλύονται οι βασικές εργασίες της εξόρυξης δεδομένων και ειδικότερα αυτή της κατηγοριοποίησης (classification), και γίνεται εκτενέστερη περιγραφή των αλγορίθμων κατηγοριοποίησης, από τους οποίους, πολλούς χρησιμοποιούμε. Εκτενέστερα, στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα τηςσ χρήσης αυτών των αλγορίθμων καθώς και τα αποτελέσματα τους δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καλή τους απόδοση (94,22% precision).