Γεωγραφικές βάσεις δεδομένων - ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής - Ψαράς, Στέλιος - Γαβριήλ; Αντωνίου, Πέτρος (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την μελέτη των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, των Γεωχωρικών Υπηρεσιών Δικτύου, των Χωρικών Δικτύων, τους αλγόριθμους εύρεσης γεωχωρικών πληροφοριών, την web εφαρμογή χαρτογράφησης Google Maps καθώς την ανάλυση και υλοποίηση ιστοσελίδας. Έτσι η εργασία έχει χωριστεί σε δυο μέρη. Το θεωρητικό όπου είναι τα κάτω κεφάλαια (1 μέχρι 5) και το πρακτικό όπου είναι η ανάπτυξη ιστοσελίδας. Θεωρητικά για την σελίδα αναφερόμαστε αργότερα στο κεφάλαιο 6. Η διαδικτυακή εφαρμογή που αναπτύξαμε έχει σαν στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του φοιτητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου που επιδιώκει την ενοικίαση κατοικίας στην έδρα του Πανεπιστημιακού Τμήματος στο οποίο φοιτά. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζονται τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, η εξέλιξή τους και οι τεχνολογίες βάσεων δεδομένων που αναπτύχθηκαν για να τα υποστηρίξουν. Παρουσιάζονται επίσης δημοφιλή συστήματα διαχείρισης χωρικών βάσεων δεδομένων. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι γεωχωρικές υπηρεσίες διαδικτύου, η αρχιτεκτονική τους και οι τεχνολογίες πάνω στις οποίες βασίζονται. Στη συνέχεια γίνεται μια σύντομή αναφορά σε δημοφιλή λογισμικά GIS που υποστηρίζουν δικτυακές υπηρεσίες. Στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζονται τα χωρικά δίκτυα και ο τρόπος δόμησης τους. Το τέταρτο κεφάλαιο πραγματεύεται τους διάφορους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται για την ανάλυσης των χωρικών δικτύων. Το πέμπτο κεφάλαιο αναφέρεται στην web εφαρμογή χαρτογράφησης Google Maps. Το έκτο κεφάλαιο, αναφέρεται στην ανάπτυξη της web εφαρμογής μας για σκοπό του Πανεπιστημίου Αιγαίου