Δίκτυα ακτινικής βάσης σε σώματα δεδομένων μεγάλου όγκου σε SIMD υπολογιστικά συστήματα - Παπαδόπουλος, Σπυρίδων - Νικόλαος (2015)
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εξόρυξης γνώσης από σύνθετα, πολυδιάστατα δεδομένα μεγάλου όγκου είναι η αδυναμία πολλών αλγορίθμων μάθησης να υποστηρίξουν υπολογιστικά μοντέλα που να αφομοιώνουν αποτελεσματικά όλα τα δεδομένα εισόδου. Συγκεκριμένα, ενώ υπάρχουν αλγόριθμοι ταξινόμησης με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα όπως τα δίκτυα ακτινικής βάσης (Radial Basis Function Networks), σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων δεδομένων εκπαίδευσης και ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ιδιοτήτων αναπαράστασης τους, οι αλγόριθμοι αυτοί παρουσιάζουν σαφή προβλήματα εκτέλεσης. Οι πλέον συνήθης πρακτική είναι η μείωση της διαστατικότητας των δεδομένων, η οποία όμως επιφέρει και την ανάλογη μείωση της ακρίβειας και της απόδοσης των αλγορίθμων. Με την ανάπτυξη του υλικού των καρτών γραφικών και λογισμικού που επιτρέπει την εκτέλεση πολύπλοκων πράξεων όχι στον επεξεργαστή του ΗΥ αλλά στους επεξεργαστές της κάρτας γραφικών, η διπλωματική αυτή στοχεύει στον να δημιουργήσει μια νέα μορφή του αλγόριθμου RBF που να μπορεί να εκτελεσθεί σε μεγάλου όγκου δεδομένα, με υψηλό βαθμό διαστατικότητας. Η μελέτη θα πλαισιωθεί τόσο από την υλοποίηση όσο και από μια σειρά πειραματικών μετρήσεων και αξιολογήσεων.