Μελέτη και προσομείωση τοπολογιών κινητών επικοινωνιών του προτύπου lte-advanced με χρήση lte-advanced simulator - Γιαννόπουλος, Εμμανουήλ (2015)
Το 3GPP Long Term Evolution ή αλλιώς LTE ονομάζεται η τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιείται για την ασύρματη επικοινωνία και δικτύωση των κινητών συσκευών, με υψηλές ταχύτητες. Βασίζεται στα προϋπάρχοντα δίκτυα GSM/EDGE και UMTS/HSPA, αυξάνοντας τη χωρητικότητα και την ταχύτητα του δικτύου χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές διαμόρφωσης. Το πρότυπο αυτό αναπτύσσεται από τον οργανισμό 3GPP. Το πρότυπο του LTE είναι σχεδιασμένο ώστε να παρέχει ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων στην καθοδική ζεύξη(downlink) της τάξης των 300 Mbps και στην ανοδική (uplink) μέχρι και 75 Mbps.Το εύρος ζώνης του φέροντος σήματος είναι μεταβλητό, κυμαινόμενο από τα 1.4 έως τα 20 MHz και υποστηρίζονται τόσο η δυπλεξία διαίρεσης συχνότητας (FDD) όσο και η δυπλεξία διαίρεσης χρόνου (TDD). Παρόλο που αναφέρεται σαν σύστημα 4ης Γενιάς κινητής τηλεφωνίας(4G) αυτό δεν ισχύει αφού δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έχει ορίσει ο διεθνής οργανισμός ITU-R. Γι΄αυτο το λόγο, το LTE αναβαθμίστηκε σε LTE-Advanced για να πληροί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να θεωρείται 4G σύστημα. Κύριος σκοπός της εργασίας αυτής είναι η μελέτη τοπολογιών των δικτύων LTE και LTE-Advanced με την χρήση των προσομοιωτών LTE_link_level, LTE_system_level και LTE-A v3 που έχουν αναπτυχθεί από την TU-WIEN και τρέχουν σε περιβάλλον matlab.Δηλαδή μελετάμε την συμπεριφορά των τοπολογιών αυτών των δικτύων μέσω της μέτρησης του throughput και κατ’επέκταση της απόδοσης αυτών των τοπολογιών σε διάφορες συνθήκες, σε διάφορα μοντέλα καναλιών, όπως το Flat Rayleigh Fading, το ITU-PedA,ITU-PedB και ITU-VehA. Επίσης μελετάμε και την συμπεριφορά διαφόρων τεχνικών μετάδοσης σε αυτά τα δίκτυα όπως τη SU-MIMO και MU-MIMO μέσα από την μελέτη του throughput αυτών των συστημάτων που χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές.