Τεχνολογία 5ης γενιάς με εφαρμογή στα millimeter-wave - Κουρκουμέλης, Χριστόδουλος; Κάλλος, Παντελής (2015)
Στο Πρώτο Κεφάλαιο αναφερόμαστε στην ιστορική αναδρομή και στην εξέλιξη που έχουν τα δίκτυα κινητών. Ακόμη δίνουμε μεγάλη έμφαση στα δίκτυα Πέμπτης Γενιάς αναλύοντας την Αρχιτεκτονική που θα έχουν, την συνεισφορά που θα έχει στην καθημερινότητα του ανθρώπου, την εφαρμογή και απαντάμε στο ερώτημα γιατί κάποιος πρέπει να χρησιμοποιήσει το 5G.Στο Δεύτερο Κεφάλαιο επικεντρωνόμαστε στα mm-wave, θα είναι η τεχνολογία που θα δώσει πολλές λύσεις στην εξέλιξη των δικτύων Πέμπτης Γενιάς. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα μοντέλα χρήσης για ασύρματες αναφορές, στο πρωτόκολλο διαχείρισης δικτύου για τα 60GHz, απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα mm-wave είναι λύση για το 5G και αναφέρουμε κάποιες εφαρμογές και παραδείγματα που υπάρχουν.Στο Τρίτο Κεφάλαιο αναφερόμαστε στην τεχνολογία MIMO. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το κεφάλαιο το αντικείμενο της εργασίας είναι ο συνδυασμός των δυο αυτών τεχνολογικών εξελίξεων και η έρευνα συστημάτων που χρησιμοποιούν τεχνικές MIMO στην συχνότητα 60GHz καθώς και η μελέτη της χωρητικότητας του συστήματος αυτού. Αρχικά δίνουμε την περιγραφή των συστημάτων αυτών και παρακολουθούμε την εξέλιξη τους στο χρόνο, επισημαίνουμε τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που έχουν αυτά τα συστήματα, τονίζουμε τα διάφορα πεδία στα οποία μπορούν να βρουν εφαρμογή στο μέλλον και τέλος εξηγούμε γιατί η τεχνολογία MIMO και mm-wave πρέπει να συνδυαστούν.Τέλος στο Τέταρτο Κεφάλαιο προτείνουμε μια λύση μέσα από την κατευθυντικότητα των κεραιών, προσδιορίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει και το κίνητρο που έχουμε γι' αυτό το μοντέλο. Εφαρμόζουμε τον αλγόριθμο της τυχαίας σάρωσης κόμβων στο παράδειγμα που έχουμε αναπτύξει για κλειστό χώρο και για εξωτερικό χώρο σε ιδανικές συνθήκες, διασαφηνίζοντας το πρόβλημα αναζήτησης γειτονικού κόμβου και το πρόβλημα απομόνωσης στο δίκτυο.