Προσαρμογή video σε ετερογενείς τερματικές συσκευές και δικτυακές υποδομές, σύμφωνα με το mpeg-21 multimedia framework - Καπουράνη, Βαρβάρα (2015)
Η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη χρήσης πολυμεσικού περιεχομένου, σε συνδυασμό με την ετερογένεια που χαρακτηρίζει την επικοινωνία καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη ορισμού νέων μοντέλων παράδοσης και ανταλλαγής ψηφιακού περιεχομένου και κατ’ επέκταση πολυμεσικών υπηρεσιών. Αυτήν την «ανάγκη» έρχεται να καλύψει το MPEG-21 Multimedia Framework, παρέχοντας λύσεις στα προβλήματα της διαλειτουργικότητας, της διαφάνειας και της ασφάλειας. Για την καλύτερη οργάνωση και ορισμό των επιμέρους συστατικών του, το MPEG-21 MF χωρίζεται σε διάφορα μέρη. Από τα πιο σημαντικά μέρη αυτού είναι το «Digital Item Adaptation (DIA)» και το «Intellectual Property Management and Protection (IPMP)». Έχοντας αυτά ως βάση, υλοποιείται ένα test bed για την παράδοση πολυμεσικών υπηρεσιών (real time videos) προσαρμοσμένων σε διαφόρους τύπους τερματικών συσκευών (desktops, laptops, 3G mobile phones & PDA), λαμβάνοντας παράλληλα υπόψην τα πνευματικά δικαιώματα επί του πολυμεσικού περιεχομένου. Ειδικότερα, προσομοιώνεται η επικοινωνία μεταξύ παρόχου υπηρεσιών (server) και χρηστών (clients), δίνοντας την δυνατότητα στους τελευταίους να αιτούνται τα προσφερόμενα από τον πάροχο βίντεο και να θέτουν τα στατικά και δυναμικά χαρακτηριστικά του τερματικού τους και του υφιστάμενου δικτύου, μέσω αυτοματοποιημένων γραφικών διεπαφών (GUI). Τα χαρακτηριστικά που λαμβάνονται υπόψην για την προσαρμογή του βίντεο είναι ένα μικρό υποσύνολο όλων των προτυποποιημένων χαρακτηριστικών που ορίζονται από το DIA, ενδεικτικό για τις ανάγκες τις προσομοίωσης. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ στα στατικά χαρακτηριστικά το βίντεο προσαρμόζεται μόνο στην αρχή, πριν αποσταλεί, στα δυναμικά χαρακτηριστικά προσαρμόζεται και κατά την διάρκεια, ανάλογα με τις αλλαγές που αυτά υφίστανται. Στόχος αυτής της προσομοίωσης είναι η παρουσίαση της δυναμικής του πλαισίου MPEG-21 και των πλεονεκτημάτων που η χρήση του προσφέρει. Πλεονεκτήματα όπως, η επίτευξη καθολικής πολυμεσικής προσβασιμότητας, η παράδοση ποιοτικότερων υπηρεσιών και η καλύτερη χρησιμοποίηση του δικτύου.