Εξαγωγή συμπερασμάτων από τα social media για την πορεία μιας ταινίας με βάση τα σχόλια των χρηστών - Κονσολάκης, Κωνσταντίνος (2015)
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας θα συλλεχθούν δεδομένα από τα Social Media, Twitter και YouTube, τα οποία αναφέρονται σε γνωστές ταινίες κατά το τρέχον έτος 2013-2014. Αφού συλλεχθούν τα δεδομένα θα επεξεργαστούν και μέσω τεχνικών Εξόρυξης Γνώσης από Δεδομένα (data mining), θα αξιολογηθεί κατά πόσο τα social media επηρεάζουν την πορεία μιας ταινίας. Πιο συγκεκριμένα θα αναπτυχθεί πρόγραμμα στο οποίο ο χρήστης θα περνάει απευθείας σε μια βάση δεδομένων τα σχόλια των χρηστών από το Twitter και το YouTube για τις ταινίες που θα επιλεχθούν. Στην συνέχεια, θα εφαρμοστούν στα δεδομένα αυτά οι κατάλληλες τεχνικές εξόρυξης κειμένου (text mining) και εξόρυξης γνώμης (opinion mining -sentiment analysis).Η μελέτη που γίνεται αφορά τη συλλογή δεδομένων για έξι διαφορετικές ταινίες .Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν είχαν δημοσιευτεί την περίοδο 7 Μαρτίου με 17 Απριλίου (περίπου ένας μήνας). Στην συνέχεια με την δημιουργία κατάλληλης διεργασίας με βάση το Rapid Miner (δημιουργία 1ου μοντέλου) και με βάση όρων Λεξικού (δημιουργία 2ου μοντέλου) έγινε κατηγοριοποίηση (classification) των δεδομένων αυτών σε positive, negative και neutral.Το τελευταίο και πιο σημαντικό στάδιο της μελέτης επικεντρώνεται στα σχόλια που έχουν προσδιοριστεί ως positive και negative, στα οποία εφαρμόζεται η μέθοδος ανάλυσης χρονολογικών σειρών (time series analysis). Συνεπώς βλέπουμε για κάθε μια από τις έξι ταινίες, ποιό μοντέλο από τα δυο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ακρίβεια και με βάση αυτό βγάζουμε και τα κατάλληλα συμπεράσματα για το πώς επηρεάζεται η πορεία μιας ταινίας από τα σχόλια των χρηστών.