Word spotting και clustering εικόνων χειρόγραφων λέξεων - Ευαγόρου, Ανδρέας - Χρίστος; Πολυχρόνης, Μάριος - Γεώργιος (2015)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία, ασχολείται με την τεχνική του Word Spotting καθώς και την ομαδοποίηση (Clustering) εικόνων χειρόγραφων λέξεων. Σκοπός της εργασίας ήταν η τροποποίηση και βελτίωση κάποιων ήδη υπάρχον μεθόδων, για την ομαδοποίηση χειρόγραφων λέξεων, γραμμένες από πλήθος διαφορετικών ατόμων. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά πέντε μέθοδοι, εκ των οποίων οι δύο πάρθηκαν από τη βιβλιογραφία ως πρότυπο και με βάση αυτές, δημιουργήθηκαν και υλοποιήθηκαν τρεις νέες μέθοδοι με σκοπό να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα από τις δύο ήδη υπάρχουσες. Για το σκοπό της σύγκρισης των δύο υπάρχον και των τριών νέων μεθόδων, δημιουργήθηκαν τρία διαφορετικά σύνολα δεδομένων, τα οποία αξιολογήθηκαν με βάση τέσσερα μέτρα αξιολόγησης (Precision, Recall, F-measure, Purity). Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσα από τη σύγκριση των εν λόγω μεθόδων, προέκυψαν καλύτερα αποτελέσματα ομαδοποίησης στις τρεις νέες μεθόδους που δημιουργήθηκαν από τις δύο ήδη υπάρχουσες, επιτυγχάνοντας έτσι το σκοπό της εργασίας. Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 1 δίνεται μία μικρή εισαγωγή της εργασίας αυτής. Στο κεφάλαιο 2, παρουσιάζονται κάποια γενικά στοιχεία του Word Spotting, αρχίζοντας με τον ορισμό της τεχνικής του, και συνεχίζοντας με τα προβλήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει, την βασική του ιδέα, τα στάδια από τα οποία αποτελείται, καθώς και κάποιες εργασίες που έχουν γίνει γύρω από το θέμα αυτό. Επίσης, γίνεται μια μικρή αναφορά σχετικά με την αποτυχία του Optical Character Recognition (OCR), στις περιπτώσεις χειρόγραφων εγγράφων. Στο κεφάλαιο 3, παρουσιάζονται βασικά στάδια υλοποίησης, που περιλαμβάνονται μέσα στο Word Spotting, τα οποία είναι απαραίτητα τόσο για την επιτυχία του Word Spotting, όσο για τη σωστή ομαδοποίηση των χειρόγραφων εικόνων, καθώς επίσης δίνεται και μια περιγραφή δύο ειδών μετασχηματισμού, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση των μεθόδων της εργασίας. Στο κεφάλαιο 4, αρχικά δίνεται μια μικρή εισαγωγή του κεφαλαίου, την οποία ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των 5 μεθόδων που υλοποιήθηκαν για τους σκοπούς της εργασίας. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται στα πειράματα της εργασίας, καθώς και η μέθοδος αξιολόγησης των πειραμάτων αυτών. Τέλος, δίνεται αναλυτική περιγραφή της υλοποίησης των πέντε σεναρίων, δηλαδή, των δύο ήδη υπάρχον και των τριών νέων προτεινόμενων, τα οποία έχουν στόχο την ομαδοποίηση εικόνων χειρόγραφων λέξεων διάφορων συγγραφέων. Στο κεφάλαιο 5, παρουσιάζονται τα συγκριτικά αποτελέσματα που έδωσαν οι 5 μέθοδοι, και δίνονται τα συμπεράσματα που εξάχθηκαν από τα αποτελέσματα αυτά.