Ηλεκτρονικό έγκλημα και νομική αντιμετώπιση επιθέσεων σε πληροφοριακά συστήματα - Γαρουφαλής, Κωνσταντίνος (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα ασχοληθούμε με θέματα που άπτονται το ηλεκτρονικό έγκλημα, την επιστήμη της ψηφιακής εγκληματολογίας και τις επιθέσεις κυρίως σε πληροφοριακά συστήματα. Θα εξετάσουμε την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για το κυβερνοέγκλημα αναλυτικά όπως και τις διατάξεις που αφορούν επιθέσεις σε πληροφοριακά συστήματα, την Ελληνική νομοθεσία και τις ελλείψεις της.Στο κεφάλαιο 3 θα αναλύσουμε τους όρους του ηλεκτρονικού εγκλήματος και τις μορφές του σε σχέση με τα αγαθά που προσβάλει. Τη μεθοφολογία των εγκληματιών καθώς και τις κατηγορίες τους. Το κεφάλαιο 4, αφορά την Ασφαλή Ανάκτηση και Ανάλυση Ψηφιακών Δεδομένων (computer forensics). Αναλύεται ο όρος των ψηφιακών αποδείξεων, περιγράφεται η μεθοδολογία διερεύνησης και τα στάδια της, ενώ γίνεται αναφορά σε μεθόδους απόκρυψης δεδομένων (data hiding). Το κεφάλαιο 5 είναι από τα εκτενέστερα της διπλωματικής εργασίας, καθώς αναφέρεται στις επιθέσεις σε συστήματα πληροφοριών. Δίνονται οι ορισμοί που αφορούν τα συστήματα αυτά, διαχωρίζονται τόσο τα είδη όσο και οι μορφές των επιθέσεων. Ειδική αναφορά γίνεται στα δίκτυα προγραμμάτων ρομπότ (botnet) και των επιθέσεων με την χρησιμοποίηση τους. Στο τέλος του κεφαλαίο, παραθέτονται κάποιες περιπτώσεις επιθέσεων των τελευταίων παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.Στο Κεφάλαιο 6 γίνεται μνεία στον οργανισμό ENISA, στις αρμοδιότητες και τις δραστηριότητες του που αποσκοπούν στην προστασία των κρίσιμων υποδομών των κρατών. Ο οργανισμός ENISA θα αναφερθεί και στο κεφάλαιο 8, στην ανάλυση της οδηγίας 2013/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Αναγκαία κρίθηκε η εκτενής αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο κεφάλαιο 8 λοιπόν αναλύονται, η σύμβαση για το Κυβερνοέγκλημα, η Απόφαση Πλαίσιο 2005/222/ΔΕΥ, η πρόταση για οδηγία 2010/0273 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και η οδηγία 2013/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που την ακολούθησε. Αναλύονται διεξοδικά τα άρθρα και οι σκοποί όλων των παραπάνω νομοθετημάτων και προτάσεων.Τέλος, στο κεφάλαιο 9, γίνεται μια προσπάθεια αποτύπωσης της Ελληνικής Νομοθεσίας για το ηλεκτρονικό έγκλημα. Και όπως γίνεται σαφές δεν υπάρχει ειδικευμένη νομοθεσία, ούτε για το έγκλημα στο διαδίκτυο ούτε για τις επιθέσεις σε συστήματα πληροφοριών.