Ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής μάθησης στην πανεπιστημιακή διδασκαλία - Καπραβέλου, Αναστασία (2015)
Ο εκσυγχρονισμός του τομέα της μόρφωσης και εκπαίδευσης και η εξυγίανση της παραδοσιακής διδασκαλίας είναι ένα θέμα που απασχολεί τους κόλπους της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τις τελευταίες δεκαετίες. Από την εμφάνιση της εξ αποστάσεως μάθησης μέχρι και τη σημερινή ηλεκτρονική και κινητή μάθηση (electronic – mobile learning) πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στην παράδοση της διδασκαλίας. Νέοι τρόποι και προσπάθειες έχουν δοκιμαστεί ώστε το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας της διδασκαλίας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του μαθητευόμενου. Η επιστημονική έρευνα και η βιβλιογραφία έχουν να δείξουν πολλά παραδείγματα ανάλυσης της διδακτικής διαδικασίας. Παιδαγωγικές έρευνες έχουν εντοπίσει τους περιορισμούς που παρουσιάζονται στη διαδικασία της παραδοσιακής διδασκαλίας και έχει μελετηθεί η αντιμετώπιση των μαθητευόμενων προς στα ηλεκτρονικά μέσα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. Στην κατάσταση που δημιουργείται, η υιοθέτηση ηλεκτρονικών μέσων και εργαλείων στην πανεπιστημιακή μόρφωση είναι μια πρόκληση στην οποία η πανεπιστημιακή εκπαίδευση πρέπει να πάρει θέση. Οι απαιτήσεις για δια βίου εκπαίδευση, η εξοικείωση των μαθητευόμενων με την τεχνολογία, η ποιοτικότερη και αποδοτικότερη παράδοση της διδασκαλίας είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους που η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη. Οι προσπάθειες για αντικατάσταση της παραδοσιακής διδασκαλίας της τάξης έχουν κριθεί ότι δεν είναι τόσο αποδοτικές και ωφέλιμες για τον μαθητή. Ωστόσο, και η προσπάθεια διαφύλαξης της παραδοσιακής διδασκαλίας στην παραδοσιακή της μορφή, είναι μάλλον μια ξεπερασμένη τακτική.Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής μάθησης και των ηλεκτρονικών μέσων στη διαδικασία της πανεπιστημιακής διδασκαλίας. Αναλύονται οι απαιτήσεις, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες των μαθητευομένων και εντάσσονται στα υπάρχοντα παιδαγωγικά μοντέλα. Υλοποιείται το μάθημα «Ανάλυση και Σχεδιασμός Π.Σ» του Δ’ εξαμήνου του τμήματος Μηχανικών και Πληροφοριακών Συστημάτων, ως περίπτωση χρήσης, στα πρότυπα της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης WebCT Vista του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παράλληλα με τη διδασκαλία του μαθήματος στην τάξη. Τα συμπεράσματα του εγχειρήματος απορρέουν από την εμπειρία μας αλλά και από τις απαντήσεις των φοιτητών που συμμετείχαν μέσα από τα ερωτηματολόγια που μοιράστηκαν. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε συμβάλει στην διερεύνηση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας και δημιουργεί προοπτικές για περαιτέρω έρευνα σε συναφείς τομείς.