Ψηφιακή υδατογράφηση ως μέσο απόκρυψης πληροφορίας - Βασιλειάδου, Χαραλαμπία (2015)
Μετά από μία σύντομη περιγραφή των σκοπών και των μέσων απόκρυψης πληροφορίας, η παρακάτω εργασία, ορίζει την έννοια της ψηφιακής υδατογράφησης. Ακολουθεί η περιγραφή των γενικών μεθόδων εισαγωγής, εξαγωγής και ανίχνευσης των υδατογραφημάτων και γίνεται η κατηγοριοποίησή τους, ανάλογα με τον τύπο εφαρμογής τους, ενώ αναφέρονται και οι επιθέσεις σε κάθε μία από αυτές. Στην πορεία, αναλύονται ξεχωριστά τα εύθραυστα, εύρωστα και ημι- εύθραυστα υδατογραφήματα και τα χαρακτηριστικά καθενός από αυτά. Στο σημείο αυτό ξεκινάει ο διαχωρισμός τους, σε υδατογραφήματα, που εφαρμόζονται σε βίντεο, σε λογισμικό, σε ήχο και σε βάσεις δεδομένων. Στην περίπτωση του βίντεο αναλύονται γενικές μέθοδοι υδατογράφησης συμπιεσμένων και μη συμπιεσμένων δεδομένων, ενώ περιγράφεται και το CoiN μοντέλο για κάθε μία από αυτές. Στην υδατογράφηση λογισμικού γίνεται διαχωρισμός σε στατική και δυναμική υδατογράφηση, αναλόγως σε ποιο σημείο του κώδικα τοποθετείται η πλεονάζουσα πληροφορία. Η κατηγοριοποίηση του ήχου γίνεται με βάση την εισαγωγή του υδατογραφήματος στο πεδίο ορισμού του χρόνου ή της συχνότητας, ενώ αναλύεται και η μέθοδος διάχυτου φάσματος. Τέλος, στον τομέα τον βάσεων αναπτύσσονται δύο αλγόριθμοι, αυτός του Radu Sion et al. και του Agrawal et al., ενώ παρατίθεται και η σύγκριση αυτών των δύο. Στο τελευταίο μέρος της εργασίας αναλύονται οι μέθοδοι αξιολόγησης των υδατογραφημάτων, ανάλογα με την ποιότητα και βάσει κάποιων συγκεκριμένων μονάδων μετρήσεων, των εικονοστοιχείων και της ποιότητας. Αυτές οι μονάδες προέρχονται από συγκεκριμένα εργαλεία αξιολόγησης, όπως αυτό της StirMark, η οποία και αναλύεται.