Αξιολόγηση της επίδοσης της οικογένειας προτύπων 802.11 - Κοκκίνης, Χρύσανθος (2015)
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την χρήση ασύρματων τοπικών δικτύων. Η ομάδα εργασίας 802.11, υπό την αιγίδα της ΙΕΕΕ πρότεινε το 1999 ένα πρότυπο για την υλοποίηση ασύρματων δικτύων. Το πρότυπο 802.11 παρέχει λεπτομερή περιγραφή για το επίπεδο ελέγχου πρόσβασης στο μέσο (MAC) και το φυσικό επίπεδο. Έκτοτε η ΙΕΕΕ έχει παρουσιάσει βελτιώσεις του αρχικού προτύπου (802.11a , 802.11b, 802.11g), οι οποίες επιτυγχάνουν μεγαλύτερη απόδοση, και διαφέρουν από το αρχικό πρότυπο μόνο στο φυσικό επίπεδο. Η κύρια τεχνική πρόσβασης στο μέσο του επιπέδου MAC, ονομάζεται Λειτουργία Κατανεμημένου Συντονισμού (Distributed Coordination Function-DCF).Η DCF υλοποιείται με το πρωτόκολλο πολλαπλής πρόσβασης στο μέσο με ανίχνευση φέροντος και αποφυγή συγκρούσεων (CSMA/CA) καθώς και την χρήση του αλγορίθμου δυαδικής εκθετικής οπισθοχώρησης. Το παρακάτω κείμενο προσφέρει μια λεπτομερή περιγραφή της οικογένειας προτύπων 802.11. Αναλύονται τόσο οι τεχνικές φυσικής μετάδοσης, όσο και το επίπεδο MAC. Στην συνέχεια, γίνεται μια πειραματική μελέτη για την συνολική επίδοση της DCF λειτουργίας σε μια σειρά από τομείς, όπως η απόδοση του δικτύου, η μέση καθυστέρησή του, ο αριθμός των επαναμεταδόσεων για κάθε σταθμό και η συνολική δυναμικότητα του δικτύου. Στο σύνολό τους τα αποτελέσματα αυτά μπορούν τα περιγράψουν σφαιρικά την επίδοση της DCF. Η εξαγωγή των αποτελεσμάτων της μελέτης έγινε με την χρήση ενός προγράμματος προσομοίωσης. Η υλοποίηση του προγράμματος, έγινε με την γλώσσα προγραμματισμού C++, και η περιγραφή του καθώς και η ορθότητα των αποτελεσμάτων του, περιγράφονται εκτενώς .