Πληροφοριακά συστήματα υποστήριξης διεκπαιρεωτικών εργασιών και αποφάσεων επιχειρήσεων - Σιδηροπούλου, Μαρία (2015)
Στόχος της διπλωματικής αποτέλεσε η δημιουργία πληροφοριακών συστημάτων που να υποστηρίζουν την παροχή υπηρεσιών μετά την πώληση του προϊόντος, και αποφάσεων των επιχειρήσεων με βάση προϋπάρχοντα περιβάλλοντα όπως είναι το ERP, το Data Warehousing και το Data Mining. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν παρέχουν συχνά ιδιαίτερη προσοχή σε τέτοιου είδους πληροφοριακά συστήματα. Η ανάγκη τους όμως έχει αρχίσει να γίνεται ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις καθώς τους παρέχει ένα σημαντικό όπλο στον αγώνα εναντίον της ανταγωνιστικότητας.Με γνώμονα τον παραπάνω στόχο, η παρούσα διπλωματική εργασία ξεκίνησε αρχικά με μια θεωρητική μελέτη όσον αφορά τον Προγραμματισμό των Επιχειρησιακών Πόρων (ERP). Στη συνέχεια, για την καλύτερη κατανόηση του ERP, περιγράφτηκαν οι βασικότερες ενότητες του και παρουσιάστηκαν τα modules της κάθε ενότητας και οι δυνατότητες που παρέχουν. Μελετήθηκε πιο ειδικά ο τομέας του ERP που αφορά την παροχή Τεχνικής Υποστήριξης (προληπτική, επανορθωτική συντήρηση, ανταλλακτικά) στους πελάτες της επιχείρησης. Η εργασία επικεντρώθηκε, στον τρόπο διαχείρισης της τεχνικής υποστήριξης με το πρόγραμμα του ERP Navision Attain της Microsoft (όσον αφορά δυνατότητες–λειτουργικότητα-παραμετροποίηση). Στη συνέχεια υλοποιήθηκε μια σειρά επιχειρηματικών σεναρίων που αφορούν ολόκληρο τον κύκλο της τεχνικής υποστήριξης και τους πόρους που αυτή χρησιμοποιεί (υλικά, ανθρώπους, κτλ).Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η διπλωματική εργασία συνεχίζει με μια λεπτομερή μελέτη των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται ευρέως για την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων όπως είναι οι Αποθήκες Δεδομένων (Data Warehouses) και η Εξόρυξη Δεδομένων (Data Mining). Ακολουθεί η υλοποίηση μιας σειράς επιχειρηματικών σεναρίων που αφορούν τις δύο προαναφερθείσες τεχνολογίες. Για την επίτευξη των σεναρίων αυτών, χρησιμοποιείται το εργαλείο της Microsoft, SQL Server 2000 και πιο ειδικά ο τομέας του Analysis Services. Η αξιολόγηση των modules και η εξαγωγή ορισμένων βασικών συμπερασμάτων ολοκληρώνει την εργασίa.