Music composition and software engineering: a comparative evaluation of methods and tools - Βαλαβάνης, Αλέξανδρος (2015)
Από την απαρχή της εποχής της ανάπτυξης της Τεχνολογίας Λογισμικού και των αντίστοιχων έργων, η αποτυχία τους δεν ήταν μια άγνωστη έννοια. Αντίθετα, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο ακόμη δεν έχει αντιμετωπισθεί κατάλληλα. Μηχανικοί Πληροφορικής, αλλά και εκπρόσωποι άλλων επιστημονικών πεδίων, ιδίως Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να δώσουν προσωρινές ή και μόνιμες λύσεις στο ζήτημα. Στις πιο επίκαιρες προσπάθειες συγκαταλέγονται πιο επαναστατικές μέθοδοι, που αφορούν εντελώς διαφορετικές επιστήμες, αλλά μοιράζονται κοινές έννοιες με την Επιστήμη των Υπολογιστών. Μία από αυτές τις θεωρίες αφορά και το συσχετισμό της Πληροφορικής με τη Μουσική. Σκοπός της παρούσας Διπλωματικής εργασίας είναι η παρατήρηση του φαινομένου αυτού, με την ταυτόχρονη μελέτη της υπάρχουσας βιβλιογραφίας αλλά και τη διεξαγωγή ποιοτικής και ποσοτικοποιημένης έρευνας μέσω ερωτηματολογίων σε επαγγελματίες του είδους. Η δομή της εργασίας έχει την ακόλουθη μορφή. Αρχικά, παρουσιάζονται θεμελιώδεις πληροφορίες που αφορούν και τα δύο επιστημονικά πεδία. Στο μετέπειτα στάδιο εκτίθεται το πρόβλημα της αποτυχίας των έργων πληροφορικής και οι προτεινόμενες μέχρι τώρα λύσεις. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη μεθοδολογία, όπου και εφαρμόζεται η στρατηγική που ακολουθήθηκε. Τέλος, το κεφάλαιο των συμπερασμάτων παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και τροφή για σκέψη για περαιτέρω έρευνα.