Μελέτη τεχνολογίας RFID στο πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας - Κανάκης, Δημήτριος - Γεώργιος (2015)
Η ικανότητα εντοπισμού, καταγραφής και διατήρησης του ιστορικού των προϊόντων που διακινούνται μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για αρκετούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ο κυριότερος παράγοντας που συμβάλει σε αυτό είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία όχι μόνο εισάγει πιο ολοκληρωμένες διαδικασίες διαχείρισης, αλλά παρέχει και μέσα τα οποία μεταβάλλουν την εφοδιαστική αλυσίδα σε πιο σύνθετες μορφές, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες διαχείρισής της. Επιπλέον, τα περιστατικά διατροφικών κρίσεων που εμφανίζονται κατά καιρούς, έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη παρακολούθησης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στόχος, σε αυτή την περίπτωση είναι ο εντοπισμός, όχι μόνο των προβληματικών προϊόντων και παρτίδων με σκοπό την απόσυρσή τους, αλλά και των αδυναμιών της εφοδιαστικής αλυσίδας έτσι ώστε να ληφθούν κατάλληλα μέτρα εξυγίανσης.Κατά καιρούς έχουν προταθεί και υιοθετηθεί διάφορες τεχνολογίες με σκοπό την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Κάθε μια από αυτές έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα. Η τεχνολογία RFID έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται κατά κόρων, όχι μόνο σε τεχνολογικά συστήματα της αγοράς αλλά και στην ίδια την εφοδιαστική αλυσίδα. Η τεχνολογία RFID είναι πολλά υποσχόμενη και μπορεί με την έξυπνη χρήση της να παρέχει τα μέσα, τόσο για την έξυπνη και αποδοτική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας όσο και για την βελτίωση της λειτουργίας της. Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας δίδεται έμφαση στην τεχνολογία RFID και παρουσιάζονται παραδείγματα εξοπλισμού και πρακτικές που εξασφαλίζουν την ορθή λειτουργία της καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά του λογισμικού που συνθέτουν μία ενιαία πλατφόρμα της τεχνολογίας RFID. Επιπλέον, παρουσιάζονται βασικά στοιχεία και προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να ικανοποιούνται πριν την υιοθέτηση της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις , ενώ αναφέρονται ενδεικτικά παραδείγματα κόστους καθώς και τρόποι εκτίμησής του. Περιγράφοντας την εφαρμογή συστημάτων RFID από επιχειρήσεις που αποτελούν τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας ξεκινώντας από την παραγωγική διαδικασία των προϊόντων και συνεχίζοντας στη φάση μεταφοράς, διανομής και αποθήκευσης και καταλήγοντας στην εμπορική τους διάθεση.Η χρήση της τεχνολογίας RFID δεν περιορίζεται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ενδεικτικά παρουσιάζονται μερικές από τις πιο συνήθεις εφαρμογές της σε τομείς όπως είναι η υγεία, η διαχείριση αποσκευών, η παραγωγική διαδικασία στην αυτοκινητοβιομηχανία, η διαχείριση απορριμμάτων και τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης και εντοπισμού πραγματικού χρόνου.