Μελέτη και αξιολόγηση των χαρακτηριστικών ασφαλείας του Bluetooth - Ανδρεάδης, Αλέξης - Ανδρέας; Παγανός, Χαράλαμπος - Ευθύμιος (2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και αξιολόγηση των χαρακτηριστικών ασφαλείας του πρωτοκόλλου Bluetooth. Η ασύρματη τεχνολογία του πρωτοκόλλου Bluetooth παρέχει μικρής εμβέλειας ασύρματη επικοινωνία μεταξύ διαφόρων συσκευών, όπως είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και PDAs. Όμως, εξαιτίας της ασύρματης φύσης του τα δεδομένα που ανταλλάσει αποστέλλονται διαμέσου του αέρα και κατά συνέπεια μπορούν να γίνουν στόχος οποιουδήποτε κακόβουλου χρήστη. Εξετάζουμε, λοιπόν, τα γηγενή χαρακτηριστικά ασφαλείας (καταστάσεις ασφαλείας), τα σημεία ευπάθειας που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και προτείνουμε λύσεις με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασφάλιση της μετάδοσης. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για την περίπτωση των ad hoc δικτύων που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο Bluetooth και περιγράφονται τα προβλήματα ασφαλείας που εμφανίζονται. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν τα εργαλεία redfang και hcitool σε περιβάλλον Linux. Στη δεύτερη ενότητα, στόχος μας είναι η αξιολόγηση της απόδοσης ενός δικτύου PAN (Personal Area Network) το οποίο χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Bluetooth ανάλογα με το αν εφαρμόζει τα γηγενή χαρακτηριστικά ασφαλείας, το πρωτόκολλο SSH ή το πρωτόκολλο IPsec. Στόχος μας είναι να συμπεράνουμε ποια προτεινόμενη λύση είναι πιο αποδοτική αλλά και πιο ασφαλής. Για αυτό το σκοπό, βασιστήκαμε σε μετρήσεις για κάθε περίπτωση μεταφέροντας δυο αρχεία διαφορετικού μεγέθους και στη συνέχεια συγκρίναμε πέντε δείκτες απόδοσης του δικτύου: χρόνος μεταφοράς, καθυστέρηση, εύρος ζώνης, throughput και χρησιμοποίηση του δικτύου.