Organization of service systems using the design structure matrix - Καπετάνβασιλείου, Γεώργιος (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία παρέχει μια μεθοδολογία για την αξιολόγηση οργανωτικών δομών σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών χρησιμοποιώντας τον Πίνακα Δομής Σχεδιασμού-ΠΔΣ (Design Structure Matrix-DSM). Επιπλέον στην εργασία αυτή παρουσιάζεται μια νέα συστηματική προσέγγιση για τον σχεδιασμό κυττάρων εργασίας (cells) στον τομέα των υπηρεσιών. Αρχικά γίνεται μια επισκόπηση των χαρακτηριστικών των υπηρεσιών και των διαφορών τους με τη μεταποίηση (manufacturing), υπογραμμίζοντας τις πηγές μεταβλητότητας στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Στη συνέχεια, διερευνάμε τους παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή οργανωτικής δομής σε υπηρεσίες, και παρουσιάζουμε τους διάφορους τύπους δομών. Τέλος, προσαρμόζουμε την μεθοδολογία των Πινάκων Δομής Σχεδιασμού προκειμένου να αξιολογήσουμε και να σχεδιάσουμε οργανωτικές δομές σε ένα τυπικό περιβάλλον υπηρεσιών. Η προσέγγισή μας μείωσε σημαντικά την μεταβλητότητα του συστήματος και διευκόλυνε τον σχεδιασμό κυττάρων εργασίας (service cells).