To Venture Capital στην Ελλάδα - Κεβάνη, Έλτον (2015)
Το Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΚΕΣ ή όπως είναι γνωστό με το Αγγλικό ορό Venture Capital ) αποτελεί καινούριο φαινόμενο στην Ελλάδα. Σκοπός του ΚΕΣ είναι η μετοχική επένδυση σε επιχειρήσεις µε προοπτική γρήγορης ανάπτυξης συνοδευόμενη από δραστηριότητες όπως παροχή συμβουλών, δικτύου γνωριμιών και ενεργή διοικητική υποστήριξη, που αυξάνουν την αξία της επιχείρησης, µε στόχο τα κεφαλαιακά κέρδη. Οι πρώτες εταιρίες ΚΕΣ αρχίζουν την δραστηριότητά τους στις αρχές τις δεκαετίας του ‘90. Ως προς τον κλαδικό τους προσδιορισμό οι εταιρίες ΚΕΣ, 24 στο σύνολο για την περίοδο 2004-2006, κατατάσσονται ως Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Εκμισθώσεων και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων. Στόχος της εργασίας αυτής είναι να αναλυθεί η έννοια του Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών και να διερευνηθεί η ανάπτυξη του θεσμού στην Ελλάδα. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι η δευτερογενής έρευνα καθώς ήταν πολύ δύσκολο πραγματοποιηθεί πρωτογενής συλλογή στοιχείων μέσω ερωτηματολόγιων. Μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν την παρούσα εργασία είναι τα εξής: - Πως ορίζεται το Venture Capital στην Ελλάδα ; - Ποια είναι τα στοιχεία που το διαφοροποιούν από την κλασική χρηματοδότηση; - Από πού αντλούν κεφάλαια οι ελληνικές εταιρίες ΚΕΣ ; - Ποιό είναι το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές εταιρίες ΚΕΣ ; - Ποιές είναι οι ελληνικές εταιρίες ΚΕΣ και ποιό είναι το προφίλ τους ; - Ποιά είναι οι διάρθρωση της αγοράς των εταιριών ΚΕΣ στην Ελλάδα ; - Πόσο είναι το μέγεθος των κεφαλαίων που επενδύεται από τις ελληνικές εταιρίες ΚΕΣ; - Ποιό είναι το επίπεδο της ζήτησης από τις ελληνικές επιχειρήσεις για ΚΕΣ ; - Ποιά είναι η χρηματοοικονομική επίδοση των ελληνικών εταιριών ΚΕΣ ; Η διάρθρωση της εργασίας έχει ως εξής : Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια ιστορική ανάδρομη του θεσμού και ορίζεται η έννοια και η σημασία του Venture Capital καθώς και ο τρόπος που λειτουργεί μια εταιρία ΚΕΣ. Περιγράφονται επίσης οι βασικές διαφορές του ΚΕΣ από την κλασική χρηματοδότηση. Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται και οι κύριες πηγές κεφαλαίων και οι μορφές επενδύσεων των εταιριών ΚΕΣ. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται το νομικό και θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές εταιρίες ΚΕΣ. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται η αγορά του Venture Capital στην Ελλάδα. Οριοθετείται ο κλάδος των εταιριών ΚΕΣ και οι εταιρίες που το αποτελούν. Επίσης περιγράφεται η διάρθρωση της αγοράς Venture Capital στην Ελλάδα και παρουσιάζονται τα στοιχεία προσφοράς και ζήτησης για τον κλάδο. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου των ΕΚΕΣ για τα έτη 2004,2005,2006. Με μια σειρά αριθμοδεικτών γίνεται αξιολόγηση της επίδοσης και απόδοσης του κλάδου για τα τρία αυτά έτη. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο συνοψίζονται τα βασικά συμπεράσματα από την ανάλυση του κλάδου.