Ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής υψηλής συχνότητας με βάση το βιβλίο εντολών του χρηματιστηρίου Αθηνών. - Κοντομάρης, Παναγιώτης Σπυρίδων (2015)
Η εργασία αυτή αποτελεί μια εμπειρική διερεύνηση της συμβολής των δεδομένων του βιβλίου εντολών(order book), στην πρόβλεψη του πρόσημου/signal των αποδόσεων (returns) των εξεταζόμενων μετοχών στο ATHEX. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται οι limit orders (prices and volumes), δηλαδή οι τοποθετήσεις των εντολών προσφοράς και ζήτησης των επενδυτών. Μέσω της δυναμικής που παρουσιάζουν οι εντολές, διαδικασία που προηγείται της τρέχουσας τιμής(transaction price), καταβάλλεται προσπάθεια να προβλεφθεί σε τελική ανάλυση η επόμενη τρέχουσα τιμή (next price). Για την μελέτη αυτή χρησιμοποιούνται δεδομένα της περιόδου 10/09/2013 - 24/01/2014 των εισηγμένων μετοχών των τραπεζών ΕΤΕ και Alpha Bank. Για την πρόβλεψη χρησιμοποιείται το οικονομετρικό μοντέλο vector autoregression model (VAR) αφού προηγουμένως πραγματοποιούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι και οι κατάλληλες προσαρμογές των δεδομένων. Στην συνέχεια δημιουργείται και εφαρμόζεται ένα high frequency trading system με απώτερο σκοπό την πραγματοποίηση κέρδους. Η ανάλυση των εμπειρικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν τόσο από την διαδικασία της πρόβλεψης όσο και από το trading system έδειξαν ότι ο αριθμός των επιτυχών προβλέψεων(accuracy) αφενός ήταν ικανοποιητικός, αλλά και το συγκεντρωτικό overall κέρδος των trades στην εξεταζόμενη περίοδο ήταν θετικό.