Κλαδική ανάλυση για την επιβατηγό ναυτιλία στην Ελλάδα - Βεργίνας, Νικόλαος (2015)
Στην παρούσα εργασία πρόκειται να ασχοληθούμε με την ανάλυση του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας της Ελλάδας (Οι πορθμειακές συνδέσεις δεν εξετάζονται στα πλαίσια της εργασίας). Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο από το 2001 μέχρι σήμερα μιας και σε αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκε η απελευθέρωση των ενδομεταφορών με το Νόμο 2932/2001. Ο συγκεκριμένος κλάδος είναι υψίστης σημασίας για την χώρα μας εξαιτίας του εκτεταμένου συμπλέγματος νησιών που διαθέτει. Από ένα σύνολο 3500 νησιών, 124 κατοικούνται από το 14% του πληθυσμού της χώρας και αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα κυρίως στον τομέα του τουρισμού και της γεωργίας. Γίνεται επομένως κατανοητό ότι αποτελεί Στα πλαίσια της εργασίας αυτής θα γίνει μια προσπάθεια παρουσίασης τόσο της εσωτερικής αγοράς όσο και της αγοράς της Αδριατικής ενώ θα ερευνηθεί κατά πόσο άλλαξε η κατάσταση από την ψήφιση του Νόμου 2932/2001 μέχρι σήμερα. Θα εξετάσουμε τη δομή της αγοράς, το επίπεδο του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών αλλά και τις εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ τους. Τέλος θα εξεταστεί η πορεία του κλάδου με βάση τα οικονομικά μεγέθη των βασικότερων εταιριών προκειμένου να εξάγουμε συμπεράσματα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αλλά επίσης και για το αν ο κλάδος παρουσιάζει επιχειρηματικό ενδιαφέρον. βασικό συντελεστή για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Πέραν αυτών, αποτελεί και μια οδό σύνδεσης της χώρας μας με την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω της Αδριατικής θάλασσας που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. ii Πιο συγκεκριμένα : Στο 1ο Κεφάλαιο Στο 2 πρόκειται να ασχοληθούμε με το σύνολο των θαλάσσιων μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε πρώτη φάση θα παρουσιαστούν οι πολιτικές της ΕΕ για τις θαλάσσιες μεταφορές. Στην συνέχεια θα δοθεί έμφαση στις πολιτικές για την ακτοπλοΐα και ιδιαιτέρως στον Κανονισμό 3577/92 για την απελευθέρωση των ενδομεταφορών στην Ένωση. ο Κεφάλαιο Στο 3 θα ασχοληθούμε με την Ελληνική πραγματικότητα. Αφού γίνει μια αναδρομή στην ιστορία του κλάδου θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα γεγονότα που συνέβησαν την τελευταία δεκαετία (1998-2007). Θα δοθεί έμφαση στο καθεστώς που επικρατεί σε κάθε περίοδο, στις σημαντικότερες εξελίξεις σε θεσμικό επίπεδο, σε επίπεδο ανάπτυξης αλλά και στις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις που έλαβαν χώρα. Τέλος θα παρουσιαστούν οι συσχετισμοί δυνάμεων από το 1998 μέχρι σήμερα καθώς επίσης και η μετοχική σύνθεση των εταιριών όπως διαμορφώνεται σήμερα. ο Κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με την εσωτερική αγορά της Χώρας. Αρχικά θα γίνει ανάλυση της προσφοράς και της ζήτησης. Στην συνέχεια θα εστιάσουμε την προσοχή μας στις σημαντικότερες υποαγορές του Αιγαίου ( Αργοσαρωνικός, Κρήτη, Κυκλάδες, Β.Α Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Άγονες Γραμμές). Θα δοθεί έμφαση στην συγκέντρωση αγοράς, στο επίπεδο του ανταγωνισμού που αναπτύσσεται μεταξύ των εταιριών αλλά και στην τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν. Μέσω αυτής της ανάλυσης θα προσπαθήσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα για την πορεία της ακτοπλοϊκής αγοράς από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα. Στο 4ο Κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με την αγορά της Αδριατικής. Θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της προσφοράς και της ζήτησης, θα εξεταστεί το επίπεδο του ανταγωνισμού αλλά και οι τιμολογιακή πολιτική των εταιριών, ενώ τέλος θα γίνει μια σύγκριση της εσωτερικής αγοράς και της αγοράς της Αδριατικής.