Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός μοντέλου ηλεκτρονικού επιχειρείν - Κλούβας, Ισίδωρος (2015)
Οι νέες εξελίξεις στον επιχειρηματικό κλάδο, όπως η διεύρυνση της αγοράς, η στροφή προς την παγκοσμιοποίηση και οι αυξημένες πελατειακές προσδοκίες, ωθούν και απαιτούν από τις επιχειρήσεις ουσιαστικές μεταβολές, ευελιξία και αντοχή. Συνεπώς, η σύγχρονη επιχείρηση πρέπει να επικοινωνεί άμεσα με άλλες επιχειρήσεις σε επίπεδο προμηθειών, πωλήσεων, κοινών ερευνών καθώς και με τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα και κυβερνητικούς οργανισμούς. Με άλλα λόγια, καλείται να εμπλακεί σε διαδικασίες ηλεκτρονικού επιχειρείν (e-business). Η παρούσα διπλωματική στοχεύει στην εξερεύνηση όλων των πτυχών του ηλεκτρονικού επιχειρείν για τη σύγχρονη επιχείρηση και στην τελική πρόταση και ανάπτυξη ενός μοντέλου για την εμπλοκή των επιχειρήσεων στις διαδικασίες του. Το μοντέλο καλείται να απεικονίσει αποδοτικά το σύνολο των διεπιχειρησιακών συναλλαγών στις οποίες εμπλέκεται μια τυπική επιχείρηση, περιλαμβάνοντας βασικά στοιχεία όπως είναι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι κανόνες στους οποίους πρέπει να υπακούει η κάθε διαδικασία, η χώρα εφαρμογής, τα απαιτούμενα έγγραφα κτλ. Το μοντέλο απευθύνεται κυρίως στις διεπιχειρησιακές συναλλαγές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το μοντέλο αναπτύσσεται με χρήση της τεχνολογίας των οντολογιών καθώς μια σειρά από χαρακτηριστικά αυτών όπως είναι η εκφραστικότητα , η συνέπεια και η διαλειτουργικότητα , τις κάνουν ένα κατάλληλο εργαλείο για τη πλήρη απεικόνιση του συγκεκριμένου πεδίου γνώσης.