Καταγραφή των απειλών παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών στο διαδίκτυο και αξιολόγηση των μηχανισμών για την αντιμετώπισή τους - Λεοντίδου, Ζαφειρία (2015)
Η εν λόγω διπλωματική εργασία έχει πρωταρχικό στόχο να καταδείξει εκείνα τα προβλήματα και τις απειλές παραβίασης των προσωπικών δεδομένων ενός χρήστη και ύστερα να κατονομάσει και αξιολογήσει τα μέτρα εκείνα τα οποία μπορούν να προστατέψουν το θύμα και να αποτρέψουν ένα κακόβουλο λογισμικό στον μέγιστο βαθμό.Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο Κεφάλαιο ορίζεται η έννοια του Ψηφιακού εγκλήματος και παρουσιάζεται η ιστορική αναδρομή του, από την έναρξη της Πληροφορικής Επανάστασης, η οποία έκανε την εμφάνισή της στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στην συνέχεια γίνεται η κατηγοριοποίηση των βασικότερων μορφών διαδικτυακού εγκλήματος και άλλων γνωστών υποκατηγοριών, και ακολουθεί η ανάλυση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα.Το επόμενο Κεφάλαιο, συγκεκριμενοποιεί την έννοια «διαδίκτυο» και περιορίζεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία έχουν πλέον πρωτεύοντα ρόλο. Ακολούθως, παρουσιάζεται ένα ιστορικό και μία αναφορά στα είδη των μέσων και ολοκληρώνεται με τα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν στα Κοινωνικά Δίκτυα με την χρήση μεθόδων επίθεσης και απειλών hacking, ενώ στο επόμενο Κεφάλαιο ακολουθούν και οι τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων επιθέσεων.Έπειτα, ακολουθεί μία εξειδικευμένη περίπτωση αξιοποίησης ενός Μαρκοβιανού μοντέλου, για την αξιολόγηση του λειτουργικού κόστους μιας εφαρμογής εκτέλεσης οικονομικών συναλλαγών με χρήση της υποδομής Δημόσιου Κλειδιού (PKI). Το συγκεκριμένο μοντέλο, εξετάζει 4 διαφορετικές στρατηγικές με στόχο να καταδείξει την βέλτιστη λύση προκειμένου να πραγματοποιηθεί ή όχι μία οικονομική συναλλαγή.Τέλος, η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με την αναφορά μερικών εκ των πιο πρόσφατων ή/και πιο γνωστών ηλεκτρονικών εγκλημάτων τα οποία έλαβαν χώρα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και με την βοήθεια των αρμόδιων αρχών έγινε δυνατή η εξιχνίαση τους.