Ανάπτυξη μεθόδου διασποράς και επίδραση του ποσοστού νανοφύλλων γραφενίου σε μήτρα από τσιμεντοπολτό - Τάλαρου, Αγγελική Νίκη (2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της ανάπτυξης της μεθόδου διασποράς του ποσοστού των νανοφύλλων γραφενίου σε μήτρα από τσιμεντοπολτό. Για την παρασκευή των υλικών χρησιμοποιήθηκαν τσιμέντο τύπου ¨ΙΙ¨, γραφένιο της εταιρείας KNano και υπερρευστοποιητή τρίτης γενιάς 20 HES της εταιρείας SIKA. Η παραγωγή των πρισματικών δοκιμίων πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την προδιαγραφή ASTM C-308. Για τη παρασκευή των πρισματικών δοκιμίων χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές περιεκτικότητες υπερρευστοποιητή (0.2, 0.3, 0.4, 0.5, 0.6, 0.7, 0.8, 1.0 % κ.β του τσιμέντου), διαφορετικές περιεκτικότητες γραφενίου KNG-180 (0.05, 0.1, 0.25, 0.5, 0.75, 1.0 % κ.β του τσιμέντου) και για δυο διαφορετικά πλάτη γραφενίου 8 και 100 μm της παραπάνω εταιρείας. Διεξήχθησαν ηλεκτρικές δοκιμές για την αποτίμηση της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης των δοκιμίων και μηχανικές δοκιμές κάμψης τριών σημείων για την αποτίμηση των μηχανικών ιδιοτήτων των δοκιμίων.Τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας έδειξαν ότι η χρήση υπερρευστοποιητή τρίτης γενιάς σε συνδυασμό με την επιβολή υψηλής ενέργειας υπερήχων είναι ικανή να προκαλέσει την επιτυχή διασπορά νανοφύλλων γραφενίου μεγάλων διαστάσεων (πάχους) στο νερό της μίξης και καθ’ επέκταση σε μήτρα από τσιμεντοπολτό που παρασκευάστηκε με τσιμέντο τύπου ¨ΙΙ¨. Η χρήση νανοφύλλων γραφενίου KNG-180 πάχους 100 nm και με μικρό και μεγάλο πλάτος (8 και 100 μm, αντίστοιχα) είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ηλεκτρικής αντίστασης και τη σχετική βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων της μήτρας. Η μείωση της ηλεκτρικής αντίστασης σε συνδυασμό με την αύξηση της καμπτικής αντοχής των υλικών αποδόθηκε στην ικανοποιητική διασπορά των νανοφύλλων γραφενίου στην μήτρα.​