Οι tour operators ως κύρια πηγή τουριστικής ζήτησης: μελέτη περίπτωσης για τις οικονομικές επιπτώσεις της τοπικής κοινωνίας στην νήσο Κω - Σιφωνιός, Νικόλαος (2015)
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των απόψεων των επιχειρηματιών στην Κω, με στόχο να γίνει κατανοητό αν οι tour operators αποτελούν κύρια πηγή τουριστικής ζήτησης, καθώς και σε ποιο βαθμό η δραστηριοποίηση τους έχει οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Για την εκπλήρωση του ερευνητικού σκοπού πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα σε δείγμα 72 επιχειρήσεων. Η συλλογή των στοιχείων έγινε στο χρονικό διάστημα Δεκέμβριος – Ιανουάριος 2011, ενώ η ανάλυση των στοιχείων στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος –Φεβρουάριος 2011. Αναλυτικότερα έγινε προσπάθεια να διερευνηθούν τα κύρια χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος της Κω, τα δυνατά και αδύνατα σημεία του νησιού, τον βαθμό στον οποίο οι διοργανωτές ταξιδιών (tour operators) αποτελούν κύρια πηγή τουριστικής ζήτησης, τα κύρια αποτελέσματα από την δραστηριοποίηση των διοργανωτών ταξιδιών (tour operators), τις κινήσεις που χρειάζεται να πραγματοποιήσουν οι διοργανωτές ταξιδιών (tour operators) έτσι ώστε να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για την Κω, καθώς και αν οι απόψεις των επιχειρηματιών διαφέρουν ανάλογα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων τους. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο αποτελούνταν από 11 ερωτήσεις και αρκετές υποερωτήσεις. Σχετικά με τον τύπο των ερωτήσεων επιλέχθηκαν οι κλειστές έτσι ώστε η ανάλυση και η επεξεργασία των απαντήσεων να πραγματοποιηθούν με πιο εύκολο τρόπο, καθώς επίσης και επειδή έτσι περιορίζεται η οποιαδήποτε επιρροή του ερευνητή στις απαντήσεις που θα δοθούν. Συγκεκριμένα επιλέχθηκαν διχοτομικές ερωτήσεις και ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS. Σύμφωνα με τα κύρια αποτελέσματα της έρευνας, η Κως αποτελεί ένα αρκετά ελκυστικό τουριστικό προορισμό κυρίως επειδή διαθέτει ελκυστικά καταλύματα, χώρους εστίασης και αναψυχής, όμορφο φυσικό περιβάλλον, πολιτιστικούς πόρους και φιλόξενο ντόπιο πληθυσμό. Τα δυνατά σημεία του νησιού είναι οι φυσικές ομορφιές, οι κλιματικές συνθήκες, οι σύγχρονες υποδομές, τα ποικίλα εμπορικά καταστήματα, η πολιτιστική κληρονομιά και οι δυνατότητες που προσφέρει το νησί για νυχτερινή διασκέδαση. Τα προβλήματα αφορούν στο επίπεδο των τιμών, στην περιβαλλοντική ρύπανση, καθώς και στο ότι δεν οργανώνονται συχνά κοινωνικά γεγονότα , αλλά και στις συνθήκες υγιεινής του νησιού. Αναφορικά με τους tour operators, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι tour operators αποτελούν κύρια πηγή τουριστικής ζήτησης για την Κω. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι αρνητικές, αφού αποδυναμώνεται η δύναμη των επιχειρηματιών στην Κω σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι tour operators εξασφαλίζουν θετικά αποτελέσματα μόνο για τα μεγάλα τουριστικά θέρετρα, ενώ επιπλέον συμβάλλουν στο να μην παραμένουν κέρδη στο νησί και επομένως δημιουργούν ανισορροπία στην εισοδηματική διανομή. Το τουριστικό προϊόν απλά τυποποιείται και δημιουργούνται συνθήκες μονοπωλίου, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την τουριστική βιομηχανία. Τα παραπάνω οδηγούν στη μείωση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών, αφού υπάρχει έντονη πίεση για χαμηλότερες τιμές. Σχετικά με το αν υπάρχουν θετικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις οι απόψεις δεν είναι ξεκάθαρες και αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρηματίες δεν έχουν ενδιαφερθεί ακόμα για τα παραπάνω θέματα, επηρεαζόμενοι κυρίως από τα οικονομικά προβλήματα που πλήττουν την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την χώρα. Επιπλέον σύμφωνα με τις απόψεις των επιχειρηματιών, για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για την Κω το σημαντικότερο είναι οι προσφερόμενες υπηρεσίες (πακέτα) να είναι ποιοτικές και επιπλέον σύνθετες, καθώς και να υπάρχει συνεργασία με τοπικές αρχές και οργανώσεις για δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού. Από την άλλη η περιβαλλοντική πληροφόρηση των τουριστών για τις ιδιαιτερότητες και τις ευαισθησίες της Κω, δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και σύμφωνα με τις απόψεις των επιχειρηματιών δεν συμβάλλει σε κάτι. Τέλος όπως αποδείχθηκε από τα ευρήματα της παρούσας έρευνας οι απόψεις των επιχειρηματιών για τα παραπάνω θέματα διαφέρουν ανάλογα με τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που διατηρούν. Συγκεκριμένα βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές σε σχέση με την ηλικία των επιχειρηματιών. Συγκεκριμένα οι νεότεροι ηλικιακά διαφωνούν σε πολύ μεγάλο βαθμό με το ότι η δραστηριοποίηση των διοργανωτών ταξιδιών (tour operators) στην Κω έχει θετικές οικονομικές επιπτώσεις για το νησί, ενώ οι μεγαλύτεροι διατηρούν ουδέτερη στάση, ίσως επειδή οι νεότεροι είναι περισσότεροι ενημερωμένοι για τον τρόπο λειτουργίας των διοργανωτών ταξιδιών.