Αποκάλυψη οικονομικών πληροφοριών σε εταιρικές ιστοσελίδες: η περίπτωση των εταιριών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Ραπτοδήμος, Δημήτριος (2015)
Στη σημερινή εποχή , το Διαδίκτυο επιτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Η ύπαρξη ολοένα και περισσοτέρων εταιρικών ιστοσελίδων καταδεικνύει ότι δίνεται μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το τομέα από τις εταιρίες. Αποτελούν ένα πολύ καλό μέσο για την προβολή της εταιρίας σε κάθε ενδιαφερόμενο , δυνητικό πελάτη ή επενδυτή. Από το γεγονός αυτό δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και οι ιστοσελίδες που παρέχουν πληροφόρηση για την οικονομική κατάσταση των διαφόρων εταιριών. Στην παρούσα εργασία μελετάται η αποκάλυψη των οικονομικών στοιχείων στους ιστότοπους των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Πιο αναλυτικά, στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται πληροφορίες για το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) και τον τρόπο που λειτουργεί. Καλύπτονται οι ενότητες για την Οργανωτική Δομή , την Εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. Συμμετοχών (Ε.Χ.Α.Ε.), τα Όργανα Διοίκησης και Εποπτείας του Χρηματιστηρίου, τα Χρηματιστηριακά Προϊόντα στην Αγορά Αξιών του Χ.Α. , τον Τρόπο Πραγματοποίησης των Συναλλαγών, το Ρόλο των Μελών της Αγοράς Αξιών του Χ.Α. και τους Τρόπους Πληροφόρησης των Επενδυτών. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια επισκόπηση της σημαντικότερης βιβλιογραφίας -σε παγκόσμιο επίπεδο- που υπάρχει στη συγκεκριμένη ερευνητική περιοχή. Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα δεδομένα του δείγματός μας σχετικά με τον αριθμό των εταιριών, τους κλάδους και υποκλάδους του Χ.Α. και τα στοιχεία αποκάλυψης που χρησιμοποιήσαμε. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα με τα περιγραφικά στατιστικά (συνολικά και ανά κλάδο) καθώς και η οικονομετρική μέθοδος επεξεργασίας που ακολουθήθηκε με τα σχετικά αποτελέσματα. Τέλος, αναφέρονται τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε, ερευνώντας αν ικανοποιήθηκαν ή όχι συγκεκριμένες υποθέσεις που κάναμε σχετικά με το ποιοι παράγοντες επιδρούν στην έκταση της πληροφοριακής αποκάλυψης στις ιστοσελίδες των εταιριών (π.χ. το μέγεθος των εταιριών, η κερδοφορία τους, το ποσοστό του μεγαλύτερου μετόχου κ.λπ.).