Ποσοτική ανάλυση του σχηματισμού χλωριωμένων οργανικών ενώσεων στο πόσιμο νερό - Παπαχρηστάκης, Χρήστος (2015)
Η διπλωματική αυτή ασχολείται με το σχηματισμό των οργανικών ενώσεων, των τριαλογονομένων παραγώγων του μεθανίου (ΤΑΜ) (trihalomethanes-THM), οι οποίες σχηματίζονται κατά την απολύμανση του νερού με την μέθοδο της χλωρίωσης ώστε να είναι πόσιμο. Αυτές οι οργανικές ενώσεις είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης του χλωρίου με τις φυσικές διαλυμένες οργανικές ύλες του νερού, κυρίως χουμικά και φουλβικά οξέα (με τιμή pH ίση με 1, το ίζημα ονομάζεται χουμικό οξύ και το ευδιάλυτο μέρος ονομάζεται φουλβικό οξύ .Τα τριαλογονομένα παράγωγα του μεθανίου που σχηματίζονται πιο συχνά είναι: το χλωροφόρμιο (CHCl3), το χλωροδιβρωμομεθάνιο (CHClBr2), το βρωμοδιχλωρομεθάνιο (CHCl2Br) και το βρωμοφόρμιο (CHBr3). Τα ΤΑΜ εμφανίζονται στα περισσότερα συστήματα ύδρευσης και κυρίως σ’ αυτά που χρησιμοποιούν επιφανειακά νερά. Σκοπός της διπλωματικής αυτής είναι να μελετηθεί και να μοντελοποιηθεί η δημιουργία των τριαλογονομένων παραγώγων του μεθανίου (TAM) έτσι ώστε να είναι δυνατή η πρόβλεψή τους. Τα δεδομένα προέρχονται από τη μονάδα επεξεργασίας νερού (ΜΕΝ) Μενιδίου της ΕΥΔΑΠ, στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα Απρίλιος του 1993 έως Ιανουάριος του 1995 (Γκολφινόπουλος και άλλοι, 1993, 1994, 1996, 1998).