Μηχανική συμπεριφορά του αεροναυπηγικού ελατού κράματος αλουμινίου 6156 για διαφορετικές θερμικές κατεργασίες - Στεφάνου, Γεώργιος (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε πειραματική μελέτη της μηχανικής συμπεριφοράς του ελατού κράματος αλουμινίου 6156-Τ4. Αρχικά κατασκευάστηκαν δοκίμια εφελκυσμού και δυσθραυστότητας σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Δοκίμια αναφοράς υπεβλήθησαν σε μηχανικές δοκιμές εφελκυσμού και δυσθραυστότητας, και αποτιμήθηκαν οι χαρακτηριστικές μηχανικές ιδιότητες εφελκυσμού και ο κρίσιμος συντελεστής έντασης τάσεων Kcr για το συγκεκριμένο πάχος του ελάσματος, αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα δοκίμια υπεβλήθησαν σε διαφορετικές θερμικές κατεργασίες τεχνητής γήρανσης που περιελάμβανε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες γήρανσης και παραμονή στον φούρνο για διαφορετικούς χρόνους. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν μηχανικές δοκιμές εφελκυσμού και δυσθραυστότητας στα τεχνητά γηρασμένα δοκίμια προκειμένου να εξαχθεί η επίδραση της τεχνητής γήρανσης στις μηχανικές ιδιότητες. Βρέθηκε ότι οι εφελκυστικές μηχανικές ιδιότητες αντοχής αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση της θερμικής κατεργασίας μέχρι την κατάσταση της μέγιστης γήρανσης. Στην κατάσταση της υπερ-γήρανσης παρατηρείται σταδιακή μείωση των ιδιοτήτων αντοχής με την περαιτέρω αύξηση του χρόνου γήρανσης. Ο κρίσιμος συντελεστής έντασης τάσεων Kcr μειώνεται με την αύξηση του χρόνου τεχνητής γήρανσης έως ότου φτάσει στην κατάσταση της μέγιστης γήρανσης, όπου με περαιτέρω γήρανση παρατηρείται μια μερική αποκατάσταση του κρίσιμου συντελεστή έντασης τάσεων.