Μοντελοποίηση δεδομένων μέτρησης αντίστασης γείωσης με αλγόριθμους υπολογιστικής νοημοσύνης - Ελευθεριάδου, Θεόπη (2015)
Η εργασία προτείνει τρόπους για την εκτίμηση της αντίστασης γείωσης των διαφόρων συστημάτων γείωσης τα οποία είναι τοποθετημένα είτε σε φυσικό έδαφος είτε σε διάφορα βελτιωτικά εδάφους. Τα συστήματα γείωσης χρησιμοποιούνται για να εκτρέπουν τα υψηλά ρεύματα προς τη γη. Η σωστή εκτίμηση της αντίστασης γείωσης είναι χρήσιμη τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής άποψης, ώστε να γίνει σωστή ηλεκτρική εγκατάσταση στις κατασκευές με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Η εργασία πραγματεύεται συμβατικές και ευφυείς τεχνικές ανάλυσης δεδομένων, για την μο- ντελοποίηση της αντίστασης εδάφους από τις διαθέσιμες μετρήσεις. Προκειμένου να εκτιμηθεί η αντίσταση του εδάφους από τις καιρικές συνθήκες και τα δεδομένα εδάφους, όπως είναι η ειδική αντίσταση του εδάφους και οι μετρήσεις της βροχόπτωσης, εφαρμόστηκαν τρία μοντέλα γραμμικής παλινδρόμησης σε κατάλληλο σύνολο δεδομένων καθώς και μια προσέγγιση που βασίζεται σε νευ- ρωνικά δίκτυα πρόσω τροφοδότησης. Τέλος, εφαρμόστηκε μια διαδικασία επιλογής μεταβλητών με επιτυχία, η οποία έδειξε ότι τα χαρα- κτηριστικά που επιλέγονται για την εκτίμηση της αντίστασης του εδάφους από αυτή είναι σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών σχετικά με τη σημασία των μεταβλητών. Τα δεδομένα των πειραμάτων αποτελούνται από μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Οι μεταβλητές εισόδου που χρησιμοποιούνται για την μοντελοποίηση της γείωσης σχετίζονται με την αντίσταση του εδάφους μέσα σε διάφορα βάθη και το ύψος των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια ορισμένων χρονικών περιόδων, όπως για παράδειγμα της προηγούμενης εβδομάδας και του τελευ- ταίου μήνα. Από τα πειράματα προκύπτουν αποτελέσματα στα οποία η συσχέτιση της προβλεπόμενης τιμής για τα μοντέλα εκπαίδευσης και τα δοκιμαστικά μοντέλα ξεπερνά το 99% υπό ορισμένες συνθήκες.