Ανάλυση δεδομένων των χρηματοοικονομικών δεικτών διαφημιστικών εταιρειών για τα οικονομικά έτη 2006-2009 με αλγόριθμους συμβολικής μηχανικής μάθησης του πακέτου WEKA - Βεργάκη, Άννα (2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής είναι η ανάλυση δεδομένων των χρηματοοικονομικών δεικτών διαφημιστικών εταιρειών για τα οικονομικά έτη 2006-2009 με αλγορίθμους συμβολικής μηχανικής μάθησης του πακέτου WEKA. Οι διαφημιστικές εταιρείες που επιλέχθηκαν ανήκουν όλες στον υποκλάδο με κωδικό NACE 2 731, 'Διαφήμιση' για την Ελλάδα. Η εργασία περιλαμβάνει δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος αφορά στην εξερεύνηση του κατά πόσο μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα αναφορικά με το ποιες εταιρικές χρήσεις των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διαφήμισης στην Ελλάδα είναι επιτυχημένες τη χρονική περίοδο 2006 έως 2009. Βασικό στοιχείο αποτελεί η αλλαγή του περιβάλλοντος λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεδομένου αυτού προσδιορίζονται τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν μία επιτυχημένη ή μη χρήση ώστε να είναι εφικτό να εντοπισθούν ποιες από τις διαθέσιμες εταιρικές χρήσεις είναι επιτυχημένες. Για την καλύτερη κατανόηση του κλάδου της διαφήμισης πραγματοποιείται εκτενής περιγραφή του από πλευράς βασικών εννοιών και οικονομικών στοιχείων του γενικού περιβάλλοντος. Ενδεικτικά, παρατίθενται ορισμοί της διαφήμισης, ιστορική εξέλιξη του κλάδου, γενικοί κανόνες, περιγραφή των διαφημιστικών μέσων, οικονομικά στοιχεία του κλάδου κλπ. Ο δεύτερος στόχος αφορά στον προσδιορισμού ενός κατάλληλου μοντέλου δεδομένων των στοιχείων του κλάδου διαφήμισης στην Ελλάδα για τα έτη 2006 έως 2009 για να είναι αποτελεσματική η επεξεργασία από γνωστούς αλγορίθμους συμβολικής μηχανικής μάθησης. Για την επίτευξη των δύο στόχων χρησιμοποιείται το ολοκληρωμένο λογισμικό εφαρμογών εξόρυξης δεδομένων WEKA έκδοση 3.7.2 (αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Waikato της Νέας Ζηλανδίας). Από το ολοκληρωμένο λογισμικό χρησιμοποιήθηκαν 14 αλγόριθμοι-εφαρμογές συμβολικής μάθησης για κατηγοριοποίηση δεδομένων. Το μοντέλο των δεδομένων που καταρτίσθηκε αποτελείται από 43 επιχειρήσεις, 17 χρηματοοικονομικούς δείκτες και 4 οικονομικά έτη (2006 – 2009). Οι μεταβλητές των χρηματοοικονομικών δεικτών προσδιορίσθηκαν να λαμβάνουν τιμές 0 ή 1 ώστε να υπάρξει ευκολότερη η διάκριση των κατηγοριών από τους αλγορίθμους συμβολικής μάθησης. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, αφού οι κανόνες γνώσης ήταν εύλογοι ενώ τους διέκρινε σχετικώς υψηλή ακρίβεια διαχωρισμού επιτυχημένων και μη χρήσεων. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την ώστε (α) Να μελετηθεί η επίδραση του τρόπου αναπαράστασης μεταβλητών των χρηματοοικονομικών δεικτών και να εξεταστούν τα δεδομένα των χρήσεων 2010, (β) Να εξετασθεί η προβλεπτική ικανότητα του όλου μοντέλου για τη διάκριση επιτυχημένων και μη χρήσεων.