Operational modeling of a nuclear power plant with semi-Markov processes and optimization of its surveillance test intervals - Δραγώνας, Κωνσταντίνος (2015)
Αντικείμενο αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός γενικού μοντέλου των λειτουργιών ενός Πυρηνικού Αντιδραστήρα με ημι-μαρκοβιανές διαδικασίες, για την μελέτη της επίδρασης στην αξιοπιστία του συστήματος, των διαστημάτων επιτήρησης και της διάρκειας των επιτηρήσεων του κύριου συστήματος τερματισμού, σε συνδυασμό με την επίδραση τoυ voting logic, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της διαθεσιμότητας του αντιδραστήρα. Χάρη γενικότητας, έχουν γίνει υποθέσεις ότι οι τυχαίες μεταβλητές που μοντελοποιούν τα διαστήματα επιτήρησης και τη διάρκεια επιτήρησης είναι Erlang κατανεμημένες. Αντίθετα οι μεταβάσεις που οφείλονται σε spurious trips ή transient events ακολουθούν εκθετική κατανομή λόγο της ιδιότητας της έλλειψης μνήμης που τα χαρακτηρίζει. Επομένως, ο υπολογισμός των οριακών πιθανοτήτων των καταστάσεων της ημι-μαρκοβιανής διαδικασίας έγινε με τη χρήση οριακών θεωρημάτων της θεωρίας των ανανεωτικών στοχαστικών ανελίξεων και τον νόμο των μεγάλων αριθμών.