Πολλαπλή εξομάλυνση πόρων σε μεγάλα έργα - Γαϊτανίδης, Άγγελος (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε το πρόβλημα της εξομάλυνσης πόρων, το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Διαχείρισης Έργων. Με την επίλυση του προβλήματος της εξομάλυνσης πόρων έχουν ασχοληθεί αρκετοί ερευνητές στο παρελθόν. Το κύριο πρόβλημα που, ως επί το πλείστον, παρουσιάζεται σε έργα μεγάλης πολυπλοκότητας όπως το συγκεκριμένο είναι η εύρεση των βέλτιστων τιμών σε ένα τεράστιο χώρο λύσεων για µια σειρά παραμέτρων, ικανοποιώντας ταυτόχρονα ένα σύνολο περιορισμών. Συστήματα που έχουν αναπτυχθεί για την εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών είναι αξιόλογα, αλλά, επειδή συχνά οι χώροι αναζήτησης είναι τεράστιοι, η προσπάθεια βελτίωσης των τεχνικών είναι διαρκής.Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι να επισημανθούν τα πλεονεκτήματα της υπολογιστικής και εμπνευσμένης από τη φύση ευφυΐας, όπως και της υβριδικής ευφυΐας, στο πρόβλημα της εξομάλυνσης πόρων. Πιο συγκεκριμένα, δύο έξυπνοι εξελικτικοί μετά-ευρετικοί, οι γενετικοί αλγόριθμοι και οι αλγόριθμοι βελτιστοποίησης αποικίας μυρμηγκιών, αναπτύσσονται έτσι ώστε να παράγουν ένα βέλτιστο προφίλ πόρων για πολύπλοκα και μεγάλα τεχνικά έργα. Ένα υβριδικό σχήμα που αποτελείται από τις προαναφερθείσες τεχνικές κατασκευάζεται, επίσης, και εφαρμόζεται στην ίδια ομάδα προβλημάτων, όπως ήταν αναμενόμενο, για να ληφθούν καλύτερες λύσεις και να είναι πιο αποτελεσματικό από τις μεμονωμένες έξυπνες τεχνικές.