Σύγκριση εναλλακτικών μορφών γεωργικής παραγωγής (βιολογική καλλιέργεια και ολοκληρωμένη διαχείριση) με τις συμβατικές καλλιέργειες, σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και επίπεδο απόδοσης. Μελέτη περίπτωσης: Η καλλιέργεια οινοποιήσιμων σταφυλιών στο νομό Θεσσαλονίκης. - Μπατιάνη, Φωτεινή (2015)
Στην παρούσα εργασία γίνεται η σύγκριση εναλλακτικών μορφών γεωργικής παραγωγής με την συμβατική καλλιέργεια στο Νομό Θεσσαλονίκης. Σκοπό αποτελεί η διερεύνηση σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και επίπεδο απόδοσης της καλλιέργειας οινοποιήσιμων σταφυλιών με εναλλακτικές μορφές γεωργικής παραγωγής, όπως ολοκληρωμένη διαχείριση και βιολογική γεωργία σε αντιπαράθεση με την συμβατική γεωργία. Η εργασία διενεργήθηκε σε δυο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στην συλλογή βιβλιογραφικών δεδομένων, ενώ η δεύτερη φάση αφορά στη διενέργεια έρευνας με την μορφή ερωτηματολογίου στην περιοχή. Συνοπτικά, στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται μια εκτενής ιστορική αναδρομή σχετικά με την εξέλιξη της γεωργίας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και γενικότερα παγκοσμίως και για τις τρεις μορφές καλλιέργειας. Επίσης, αναφέρεται το νομοθετικό πλαίσιο και οι προδιαγραφές των μορφών καλλιέργειας καθώς και οι οργανισμοί πιστοποίησής τους.Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται οι επιχειρήσεις που εξετάστηκαν και αναλυτικότερα: η ιστορική εξέλιξη τους σε βάθος χρόνου, το προσωπικό που απασχολούν, οι κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή, η διαδικασία περισυλλογής και επεξεργασίας του σταφυλιού και τέλος οι ποικιλίες κρασιών που παράγουν με σκοπό την εγχώρια και διεθνή κατανάλωση. Πιο συγκεκριμένα, διενεργήθηκε έρευνα στην περιοχή με την μορφή ερωτηματολογίου σε δυο έμπειρους και καταξιωμένους στο χώρο γεωπόνους. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ενός οδηγού ερωτήσεων. Η επιλογή των εταιρειών έγινε με βάση το είδος καλλιέργειας και την οινοποίηση του αμπελιού από την ίδια την εταιρεία. Ο τόπος που βρίσκονται οι εταιρείες έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επιλογή τους με σκοπό να συγκριθούν αμπελοκαλλιέργειες με τις κατά προσέγγιση ίδιες κλιματολογικές συνθήκες. Από την έρευνα προέκυψαν πολύτιμα δεδομένα τα οποία αφορούν την παράγωγη οίνου από αμπέλια συμβατικής, βιολογικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης.