Σύγκριση ποσότητας παραγόμενων ρύπων από τη χρήση των διαφόρων τύπων αυτοκινήτων στην Ελλάδα - Πλουμής, Δημήτριος (2015)
Το αυτοκίνητο αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου υλικού πολιτισμού. Χρησιμοποιείται καθημερινά για τις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών έχοντας μειώσει ουσιαστικά τις αποστάσεις. Η χρήση, όμως, του αυτοκινήτου, εκτός από τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργεί, προκαλεί και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα.Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται για διάφορους παράγοντες (χημικούς, φυσικούς, βιολογικούς ή άλλους), οι οποίοι αλλοιώνουν τα φυσικά χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας και έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Παγκοσμίως, η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και επιπλέον θεωρείται υπεύθυνη για θανάτους και διάφορα αναπνευστικά προβλήματα. Από το τέλος του 19ου αιώνα, και ειδικά κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αναπτυγμένες χώρες χαρακτηριζόταν από ψηλές συγκεντρώσεις καπνού και διοξειδίου του θείου, που προερχόταν από την καύση των ορυκτών καυσίμων όπως το κάρβουνο. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, οι σχετικές με την κυκλοφοριακή κίνηση εκπομπές εμφάνισαν αυξανόμενες απειλές στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, σε συνδυασμό με τις εκπομπές ρύπων που προέρχονται από το βιομηχανικό τομέα. Καθώς η πλειοψηφία του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμένει σε πόλεις και ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν έχει αυξηθεί ραγδαία, τα οχήματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε προβλήματα διαχείρισης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.Τα αυτοκίνητα εκπέμπουν διάφορους ρύπους στην ατμόσφαιρα όπως μονοξείδιο του άνθρακα (CO), νιτρικά οξείδια (NOx), οργανικές πτητικές ενώσεις (VOCs) και αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ). Η σύσταση των καυσαερίων των αυτοκινήτων εξαρτάται από την τεχνολογία του αυτοκινήτου, το είδος και την κατάσταση του κινητήρα, την ποιότητα των καυσίμων, και τις συνθήκες οδήγησης.Ακόμα και μετά τις σημαντικές βελτιώσεις στα καύσιμα και στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τις μηχανές των αυτοκινήτων, τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που σχετίζονται με την κυκλοφοριακή κίνηση παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως.Για τη διασφάλιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα έχουν θεσπιστεί από διάφορες χώρες ή οργανισμούς πρότυπα ποιότητας του αέρα, έτσι ώστε να αποκλείονται οι δυσμενείς επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον άνθρωπο, τα ζώα, τα φυτά και το υλικό περιβάλλον. Πρόκειται για νομικά θεσμοθετημένες ή προτεινόμενες τιμές συγκεντρώσεων ρύπων για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Τα πρότυπα αυτά εκφράζονται ως οριακές ή κατευθυντήριες τιμές που έχουν ως στόχο τους κυρίως την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Η εργασία έχει δύο(2) μέρη, το πρώτο αφορά την βιβλιογραφική επισκόπηση του θέματος και το δεύτερος την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εργασίας. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η συλλογή και η επεξεργασία - σύνθεση πρωτογενών και δευτερογενών στοιχείων με κύριο σκοπό της διπλωματικής την σύγκριση των παραγόμενων ρύπων από την χρήση των διαφόρων τύπων αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, την συνεισφορά του αυτοκινήτου στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τον στόλο αυτοκινήτων στην Ελλάδα, την ισχύουσα νομοθεσία και τους εκπεμπόμενους ρύπους. Κύρια πηγή άντλησης αυτών των πληροφοριών ήταν το διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα αρκετές εκθέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σημαντικά πρωτογενή στοιχεία για τους ρύπους όλων των ειδών αυτοκινήτων προήλθαν και από το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Χίου.Οι εκπομπές CO2 από τα νέα αυτοκίνητα παρουσίασαν απότομη πτώση κατά το 2010. Ο μέσος όρος εκπομπών CO2 από τα καινούργια αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε σχεδόν κατά 4%. Οι βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν διαμορφώνουν τον μέσο όρο εκπομπών CO2 από τα αυτοκίνητα που ταξινομούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Παράλληλα, η χρήση ντίζελ κίνησης και οι τεχνολογικές προδιαγραφές των σύγχρονων αυτοκινήτων με το φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων έχει επιλύσει το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων. Οι ντίζελ κινητήρες είναι πλέον πολύ πιο πράσινοι από τους κινητήρες βενζίνης. Ο ντίζελ κινητήρας δεν παράγει σχεδόν καθόλου μονοξείδιο του άνθρακα ενώ συμβάλλει και στη μείωση παραγωγής του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς έχει χαμηλότερη κατανάλωση από τον βενζινοκινητήρα. Αναφορικά με τους ρύπους διαφόρων τύπων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, τα αυτοκίνητα με κινητήρα diesel φαίνεται να μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τους ρύπους τους, και ιδιαίτερα του διοξειδίου του άνθρακα. Προς αυτή την τάση αναμένεται να κατευθυνθούν και οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων στην προσπάθεια τους για μία νέα γενιά αυτοκινήτων, πολύ οικονομικών και ελάχιστα ρυπογόνων.