Ανθρώπινο κεφάλαιο και εργασιακές σχέσεις στον τριτογενή τομέα. - Αλεξάνδρου, Χρήστος (2015)
Η παρουσα ερευνα σχεδιαστηκε με σκοπο να διερευνησει τους προσδιοριστικους παραγοντες οι οποιοι συμβαλλουν στην επαγγελματικη ικανοποιηση των εργαζομενων στον ελληνικο Τομεα Υγειας.Το δειγμα της ερευνας αποτελεσαν 241 εργαζομενοι στον Δημοσιο και Ιδιωτικο τομεα Υγειας του Νομου Θεσσαλονικης σε τεσσερα διαφορετικά νοσοκομεια. Για τη διερευνηση της ικανοποιησης των εργαζομενων στον Τομεα Υγειας χρησιμοποιηθηκε η κλιμακα Καταγραφης Επαγγελματικης Ικανοποιησης (ΚΕΙ, Koustelios, Bagiatis, 1997).Από τα αποτελεσματα των διαστασεων της επαγγελματικης ικανοποιησης φαινεται ότι υπάρχουν κοινα στοιχεία αλλά και διαφορες στον τροπο αντιληψης της επαγγελματικης ικανοποιησης μεταξυ των εργαζομενων στο Δημοσιο και στον Ιδιωτικο τομεα, ενώ φαινεται πως γενικα οι εργαζομενοι στο Δημοσιο τομεα δηλωνουν λιγοτερο ικανοποιημενοι από την εργασια τους από ότι οι συναδελφοι τους στον Ιδιωτικο, με τους σημαντικοτερους παραγοντες ικανοποιησης των εργαζομενων του Δημοσιου Τομεα να είναι η Προαγωγη, ο Μισθος, και ο Οργανισμος, ενώ οι εργαζομενοι στον Ιδιωτικο τομεα θεωρησαν σημαντικοτερα τα πεδια Συνθηκες Εργασιας και Μισθος.Τα αποτελεσματα της ερευνας εδειξαν επίσης πως η επαγγελματικη ικανοποιηση των εργαζομενων εξαρταται από τους διερευνηθεντες παραγοντες (ετος γεννησης, φυλο, επιπεδο εκπαιδευσης, ειδικοτητα, ετη εργασιας), με διαφορετικες συσχετισεις μεταξυ των παραγοντων οι οποίες εξηγουνται στη συνεχεία της εργασιας.Συμπερασματικα, οι εργαζομενοι στον τομεα υγειας δηλωνουν περηφανοι για το εργο το οποίο επιτελουν, φαινεται όμως πως απαιτειται σωστή διαχείριση του ανθρωπινου δυναμικου με υιοθετηση εξυπνων και πολλαπλων στρατηγικων προκειμένου να λάβει ενας οργανισμος υγειας το μεγιστο των δυνατοτητων των εργαζομενων του.