Στρατηγική προσέγγιση της διαχείρισης γνώσης στις αστικές συγκοινωνίες - Στεφανίδου, Ελισάβετ (2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εκτενής ανάλυση του αναπτυσσόμενου πεδίου της Διαχείρισης Γνώσης καθώς και των σημαντικότερων κριτικών που δέχτηκε την τελευταία δεκαετία.Συγκεκριμένα, αναγνωρίστηκαν τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, οφέλη και φραγμοί της διαχείρισης της γνώσης και καταγράφηκαν ορισμένα από τα υπάρχοντα μοντέλα του πεδίου που αντανακλούν τις διαφορετικές θεωρήσεις μέσα στο γενικό γνωστικό αντικείμενο. Επιπρόσθετα, οριοθετήθηκε ένα κριτικό πλαίσιο βάσει του οποίου εξετάστηκαν και αναλύθηκαν τα παραπάνω μοντέλα και αξιολογήθηκε το μοντέλο που είναι κατάλληλο για να ερευνηθεί περαιτέρω το γνωστικό πεδίο της Διαχείρισης Γνώσης. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε ένα συστημικό πλαίσιο σκέψης για την οργανωσιακή στρατηγική, ώστε η Διαχείριση Γνώσης να μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στη στρατηγική παρά να 'μπολιαστεί' στην περιφέρεια της επιχείρησης.Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ολοκληρωμένο μοντέλο διάχυσης της γνώσης το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή λειτουργία μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού. Αυτό συμβαίνει επειδή δίνει στην επιχείρηση τη δυνατότητα να εντοπίσει τα κενά γνώσης που ενδεχομένως να υπάρχουν στα συστήματα που περιλαμβάνει καθώς και στα υποσυστήματα που αυτά περιλαμβάνουν με τη σειρά τους. Αφού η επιχείρηση εντοπίσει τα κενά γνώσης προσπαθεί να περιορίσει ή να εξαλείψει τα εμπόδια που δυσχαιρένουν τη διάχυση της γνώσης εφαρμόζοντας και επενδύοντας σε τεχνικές που αυτή θεωρεί κατάλληλες ανάλογα με τον τομέα που εντοπίζεται το πρόβλημα.Τέλος, το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε στη μελέτη περίπτωσης που είχε επιλεγεί και αναφέρθηκαν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που προέκυψαν από τη διεξαγωγή της έρευνας.