Fleet sizing decisions for prioritized pick-up and delivery operations using the branch and price method - Μπακλαγής, Δημήτρης - Γεώργιος (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάστηκε και μελετήθηκε το πρόβλημα του Ομαδικού Προσανατολισμού με Παραλαβές και Παραδόσεις, με περιορισμούς Χρονικών Παραθύρων και Χωρητικότητας και οι εφαρμογές του. Το πρόβλημα αυτό είναι συνδυασμός του προβλήματος Παραλαβής και Επίδοσης (PDP) και του προβλήματος Ομαδικού Προσανατολισμού (TOP). Το πρόβλημα μοντελοποιήθηκε και επιλύθηκε με την μέθοδο Branch-and-Price, ενώ μία νέα τεχνική δημιουργήθηκε με σκοπό να επιταχύνει την επίλυση του. Μία σειρά από πειράματα δημιουργήθηκε με σκοπό να προσδιοριστεί ο συνδυασμός των τεχνικών που καταναλώνει λιγότερο υπολογιστικό χρόνο, μνήμη και ισχύ. Η ανάλυση αυτή απέδειξε ότι η προτεινόμενη αυτή τεχνική μπορεί να συνεισφέρει, με στατιστική σημαντικότητα, στην βελτίωση της απόδοσης της μεθόδου για την επίλυση του χαλαρωμένου προβλήματος.Επίσης, αναλύοντας τις τιμές δεικτών συγκριτικής αξιολόγησης, μελετήθηκε πως ο διαφορετικός αριθμός οχημάτων, διαφορετικής χωρητικότητας, επηρεάζει την λύση του προβλήματος και παρουσιάστηκε μια πρακτική μέθοδος πέντε βημάτων για την επιλογή του καταλληλότερου στόλου οχημάτων.