Σύγκριση περιβαλλοντικών και οικονομικών δεδομένων από τη χρήση αυτοκινήτων diesel με αυτά της υβριδικής τεχνολογία:παράδειγμα στην ελληνική αγορά αυτοκινήτων - Παντελάρος, Νικόλαος (2015)
Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι να συγκρίνουμε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα που έχουμε από τη χρήση υβριδικών βενζινοκίνητων αυτοκινήτων σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν diesel κινητήρες αποκλειστικά και πιο συγκεκριμένα στα αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς. Η σύγκριση θα γίνει σε δυο βασικούς τομείς. Πρώτα με βάση τα περιβαλλοντικά οφέλη που μπορούμε να έχουμε από τη χρήση της κάθε κατηγορίας οχημάτων και έπειτα θα τα συγκρίνουμε με βάση τα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από την αγορά και τη μακροχρόνια χρήση κάθε τύπου αυτοκινήτου. Αυτή η σύγκριση θα μας δώσει αντικειμενικά αποτελέσματα ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα για το τι είναι πιο συμφέρον από κάθε άποψη.Για να μπορέσουμε να πετύχουμε το σκοπό μας αρχικά εξετάζουμε τους διάφορους ρύπους που εκπέμπουν αυτές οι δύο κατηγορίες οχημάτων , τι αντίκτυπο έχουν στο περιβάλλον και πώς μπορούμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο αυτό στο ελάχιστο δυνατό. Έπειτα εξετάζουμε την λειτουργία του κάθε κινητήρα ξεχωριστά καθώς και τις διάφορες διατάξεις που μπορούμε να συναντήσουμε στους υβριδικούς κινητήρες ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από τον καθένα αλλά και τα μειονεκτήματα τους. Το επόμενο βήμα μας είναι είναι να συλλέξουμε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές, τις καταναλώσεις και τα κόστη που έχουν τα οχήματα της ελληνικής αγοράς στις δύο κατηγορίες που θέλουμε να συγκρίνουμε. Από αυτά τα στοιχεία μπορούμε να πάρουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα κάθε κατηγορίας και να συγκρίνουμε τα οικονομικά και περιβαλλοντολογικά αποτελέσματα που έχουμε έπειτα από μακροχρόνια χρήση των οχημάτων.Μετά την ανάλυση και τη σύγκριση των στοιχείων όσον αφορά το οικονομικό και το περιβαλλοντικό κόστος των υβριδικών και των diesel αυτοκινήτων όπως αυτό φαίνεται από ένα τυπικό δείγμα και των δύο έχουμε τα εξής αποτελέσματα: τα υβριδικά παρουσιάζουν περίπου 28% μειωμένες εκπομπές ρύπων και κατανάλωση καυσίμων σε σχέση με τα diesel κάτι που είναι ιδιαίτερα συμφέρον και από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη και επίσης τα επίσης τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν επιπλέον διευκολύνσεις κυρίως οικονομικού τύπου στο πλαίσιο προώθησης τους από το κράτος (π.χ. τέλη κυκλοφορίας).